Reisebrev fra Praha
— Hvordan har det vært å studere ved Metropolitan University Prague (MUP)
— Som utvekslingsstudent ved MUP blir man tatt godt imot av universitetets internasjonale avdeling. På orienteringsdagen møter du kun studenter i samme situasjon som deg selv. Du får all informasjon som du trenger om semesteret, og får mulighet til å treffe både medstudenter og forelesere.
Ettersom skolens eksamens- og forelesningspraksis er litt annerledes enn den norske og de digitale systemene er ukjente er studiestarten på MUP viktig. Her får du god hjelp både av forelesere, IT-avdelingen og andre som arbeider administrativt ved universitetet slik at du kommer godt i gang.
— Eksamen foregår over en periode på 4-6 uker og du får tre forsøk på alle eksamener. Disse tre forsøkene kan du benytte deg av når du selv ønsker i eksamensperioden, og det oppleves derfor lett å stå på avsluttende eksamener, forteller Wiberg.
Oppmøte i de forskjellige fagene, å holde presentasjoner og å gjøre en muntlig innsats i forelesningene gir poeng som teller som del av karakteren i faget.
Reiser i og ut av Tsjekkia
Praha ligger plassert reisemessig veldig gunstig til, og herfra kan du ta buss/tog til andre byer i Tsjekkia eller til nærliggende byer i andre land. Landets plassering sentralt i Europa gjør det også mulig å reise hvor som helst, og det finnes mange rimelige flybilletter.
— Jeg har selv vært på togtur til Berlin, som ligger en 4-5 timers togtur unna Praha. I tillegg har jeg vært i byen Karlovy Vary og Plzeň i Tsjekkia. Om du tar buss eller tog innenlands/utenlands er det generelt veldig billig å reise i forhold til det vi er vant med hjemme i Norge, forteller Wiberg. Mulighetene er mange!
Praha ligger gunstig til.
Fordeler med Erasmus+
En stor fordel med Erasmus+ programmet er stipendet som du mottar (410-460 Euro/mnd). Prisene er lavere i Tsjekkia enn i Norge, og du får mye for pengene. En annen fordel er at alle andre du studerer med også er Erasmus+ studenter og er kontaktsøkende og sosiale.
— På MUP er det lav terskel for å invitere medstudenter på sosiale arrangementer. Lunsj, utepils, helgetur, sightseeing og 17. mai-feiring er noen av de mange alternativene jeg har invitert mine medstudenter på.
Det er lav terskel for å invitere medstudenter på sosiale arrangement.
Det beste med å være utvekslingsstudent
— Selvfølgelig er det veldig kjekt å være student i et annet land, og snakke et annet språk enn du er vant til hjemmefra, men det er også utrolig lærerikt! Det er helt spesielt å være fullstendig fremmed i en annen kultur. Engelskkunnskapene blir mye bedre når du snakker engelsk hele tiden, både faglig på skolen og uformelt med venner på fritiden. Det er også en karakterbyggende opplevelse å sette seg selv i en helt ukjent situasjon og å kjenne på mange av de samme følelsene som for eksempel en elev som bytter skole kan kjenne. Som grunnskolelærer er dette en erfaring jeg anbefaler alle både for å bli en bedre lærer, men også å for det sosiale, understreker utvekslingsstudenten.
— Det er kjekt å være student i et annet land!