Godt faglig utbytte av utveksling

Ulrik Skuterud Hagstrøm grep utvekslingsmuligheten sin til Metropolitan University of Prague siste året i bachelorgraden sin i interkulturell forståelse. I dag får han god nytte av erfaringen i masterstudiet sitt.


Mens Ulrik Skuterud Hagstrøm (24) studerte en bachelorgrad i interkulturell forståelse ved NLA Høgskolen i Kristiansand, vurderte han å reise på utveksling. Da studieløpet nærmet seg slutten, tok han endelig kontakt med Avdeling for internasjonalisering.

- Jeg spurte om det var muligheter for meg å dra på utveksling selv om jeg bare hadde siste året igjen på bacheloren min. Vi flyttet på noen fag, og så fikk vi det til allikevel, forteller Ulrik.

Gunstig Erasmus+ utvekslingsavtale

NLA Høgskolen har avtaler med vertsinstitusjoner rundt hele verden. Mens noen krever skolepenger, har andre vertsinstitusjoner Erasmus+avtale, som gjør at NLA studenter studerer gratis og mottar et månedlig stipend i tillegg til basisstøtten til Lånekassen.

- Planen var egentlig USA, men det var vanskelig med stipend og skolepenger. Da så jeg på andre steder. Jeg har hørt mye fint om Praha og fikk veldig lyst til å reise dit. I tillegg fikk jeg også Erasmus+ stipendet – det var også en viktig faktor, forteller Ulrik.

Valget falt på Metropolitan University Prague (MUP) i Praha, en av de eldste og største universitetene i Tsjekkia. Ulrik anbefaler andre studenter å se inn på bosteder tidlig, da ikke alle vertsinstitusjoner tilbyr studentboliger. De internasjonale kontorene derimot kan veilede deg og svare på spørsmål.

- MUP hadde lagt godt opp for internasjonale studenter. De hadde et kontor som vi kunne dra til og spørre spørsmål. Vi gjorde også mange aktiviteter de første ukene, hvor man ble kjent med både sin egen klasse og alle andre rundt, forteller Ulrik.

imagezafxh.pngPrahas gamle bydel står på UNESCOs liste over verdens kulturarv med vakre bygninger over hele byen. Det er både lett og billig å reise rundt med kollektiv.

Nye fag og nasjonaliteter

Med unntak av obligatoriske emner, legger de fleste studieløpene opp for at du kan ta valgfag eller andre fag ved vertsinstitusjonen som NLA ikke tilbyr. Her får du muligheten til å velge nye fagfelt og oppleve nye undervisningsformer.

- Jeg har lært veldig mye som jeg ikke ville ha gjort hvis jeg kun var i Norge. Det var veldig mye spennende fag å velge mellom. Undervisningen var ganske annerledes til hvordan det var hos NLA, forteller Ulrik.

- Jeg har lært veldig mye som jeg ikke ville ha gjort hvis jeg kun var i Norge.

I tillegg til nye emner og læringsformer, trekker Ulrik også frem det internasjonale klassemiljøet som det mest minneverdige med studieoppholdet.

- Det vil jeg si var det mest spesielle med utvekslingsoppholdet var at jeg fikk venner fra alle steder i verden. Vi fikk et veldig godt klassemiljø, og dro ofte på utflukter i helgene. Jeg fikk også to franske venner som leide leilighet sammen med meg. Det var veldig gøy, mimrer Ulrik og legger til:

- Det er veldig spesielt med tanke på hvor forskjellige bakgrunn alle sammen hadde, men allikevel hvor godt det gikk.

imageer8kl.pngI Praha fikk Ulrik delta på en lokal futsalturnering og en kulturkveld i regi av MUP, hvor studentene fikk erfare tsjekkisk mat, dans og tradisjoner. Ulrik fikk også introdusere norsk taco til sine studiestudenter fra hele verden, bl.a. Italia, Frankrike, Singapore og Canada.

Vende seg tilbake til norsk kultur

Praha er lokalisert i hjertet av Europa, noe som gjør det lett å besøke andre store europeiske byer i verden. Ulrik anbefaler allikevel å prøve å bli kjent med det lokale folket og kulturen, selv om det frister å holde seg i den internasjonale studentboblen.

- De største kulturforskjellene var fra den eldre befolkningen. De eldre tsjekkerne snakker ikke så godt engelsk, noe som førte til litt kommunikasjonstrøbbel. Jeg synes det tsjekkiske folket var ganske lik det norske: De er litt tilbakeholdne og byr ikke så mye på seg selv. Når man reiser kollektivt, så setter folk ikke ved siden av hverandre, ler Ulrik.

Da Ulrik kom tilbake til Norge, fikk det lange utenlandsoppholdet ham til å reflektere over sin egen kultur og vaner:

- Da jeg kom hjem igjen følte jeg kultursjokket på den andre siden: Hvordan butikkene her var, åpningstidene, hvordan kollektivet fungerte, billetter og sånt. Det er litt mer struktur her enn i Tsjekkia. Jeg måtte vende meg tilbake til hvordan alt fungerte i Norge. Du blir veldig vant til hvor du er.

Mer forberedt til mastergraden

Mens noen studenter velger å dra sammen, dro Ulrik på utveksling til utlandet helt alene. Dette føler han har vært helt fint og til og med fordelaktig.

- Det har gjort meg mer tilpasningsdyktig for fremtidig situasjoner. Jeg har aldri vært i Tsjekkia eller Praha før jeg dro hit. Det var kun meg i utlandet, og jeg måtte bli kjent med en ny skole, nye mennesker og en ny by. Det har gjort meg mye flinkere til å tilpasse meg raskt.

Nylig har Ulrik begynt på et nytt masterstudie. Han opplever at erfaringene fra utenlandstudiet har kommet godt til nytte, både til jobbsøking og til studiene.

- Det er veldig fint å ha på CV’en at man ha vært på utveksling. Jeg nevner det alltid når jeg skal søke jobb. Nå tar jeg mastergrad i sosialantropologi som foregår på engelsk, og jeg føler at utvekslingsåret som også bare var på engelsk har hjulpet meg godt i studiet, sier Ulrik.

Med sin utvekslingserfaring i lommen, anbefaler Ulrik andre studenter til å reise ut:

- Jeg mener at absolutt alle burde dra på utveksling. Hvis de tviler eller er usikker, så må de bare bestemme seg å gjøre det. Man får nye venner, oppleve et nytt miljø, og tilegner seg god kompetanse. Det er en veldig unik opplevelse.