«Akademisk karantene»
Episode en
«Hva skal vi gi oss hen til når fremtiden ser mørk ut?». Dette diskuterer professor Bård Norheim og førsteamanuensis Joar Haga i sin første podkast.
Hør episoden her.
Episode to
«Hvordan skal en leder skape frivillig tilslutning til nye påbud som dukker opp?».
I denne episoden er rektor på NLA Høgskolen, professor Egil Morland, gjest.
Hør andre episode her.
Episode tre
«Hvordan ta beslutninger når du ikke vet hva som virker?». I denne episoden gjester Paul Otto Brunstad Norheims og Hagas podcast. Brunstad er professor ved NLA Høgskolen.
Hør tredje episode her.
Episode fire
«Hva kan vi lære av Sverige?». Fredrik Wenell, lektor ved Ørebro Teologiske Høgskole er gjest i dagens podkast.
Hør fjerde episode her.
Episode fem
«Hvem skal du lytte til når du tar vanskelige beslutninger?». Gjest i dagens sending er Dorthea Hagen Oma, som er smittevernoverlege på Haukeland universitetssjukehus.
Hør femte episode her.
Episode seks
«Hvordan skal en leder kommunisere med sine ansatte under koronakrisen?». Dagens gjest er Espen Sævold, som er daglig leder og eier av frisør- og velværebedriften Visit.
Hør sjette episode her.
Episode syv
«Hvordan ta beslutninger når fremtiden er radikalt usikker?». I dag gjester professor Paul Otto Brunstad dagens podkast.
Hør syvende episode her.
Episode åtte
«Hva er da en unntakstilstand?». Dagens gjest er Marius Timmann Mjaaland, professor i religionsfilosofi ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Hør åttende episode her.
Episode ni
«Hvordan takler ledere i mer eller mindre autoritære stater koronakrisen?». I dag er Margus Särglepp gjest. Han er nestkommanderende ved den estiske ambassaden i Kiev, Ukraina.
Hør niende episode her.
Episode 10
«Hva er da døden? Pestkommunikasjon før og nå». Dagens gjest er Eivor Oftestad, forfatter, kirkehistoriker og skribent i Dag og Tid.
Hør tiende episode her.
Episode 11
«Hva er da oppstandelse? Et blikk på Boris Johnsons takketale 1. påskedag etter at han var skrevet ut fra sykehuset».
Hør episode elleve her.
Episode 12
«Hva er da arbeid? Hvordan påvirker koronakrisen vår forståelse av arbeid, og hvordan skal ledere kommunisere i møte med et arbeidsliv i endring?». I dagens podkast er Geir Bjørkeli, CEO Corvus Energy, og Johan Høgåsen-Hallesby, CTO Urban Sharing, gjester. Begge disse bedriftene arbeidet i det såkalte «grønne skiftet».
Hør episode tolv her.
Episode 13
«Hva skjer egentlig? Koronakrisen i et rettshistorisk perspektiv». Dagens gjest er professor i rettshistorie, Jørn Øyrehagen Sunde, ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.
Hør episode 13 her.
Episode 14
«Hva er da frihet? Hvordan påvirker koronakrisen vår forståelse av frihet?». Dagens gjest er Joel Halldorf, som er skribent og lektor på Enskilda Högskolan i Stockholm, og Fredrik Wenell, som er lektor på Örebro Teologiska Högskola.
Hør episode 14 her.
Episode 15
«Hvordan blir man en leder for krisetider? Et møte med Magnus Lagabøte». Dagens gjest er Jørn Øyrehagen Sunde, som er professor i rettshistorie ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.
Hør episode 15 her.
Episode 16
«Hva er da en leder? Hvordan påvirker koronakrisen vår forståelse av lederrollen?». I dag er Ole Martin Grevstad og Frank Daltveit gjester. Grevstad er HR project manager og location manager hos Kongsberg Maritime, og Daltveit er Head of Operations Nordic, Swisslog og Strategic projects manager hos EMEA.
Lytt til episode 16 her.
Episode 17
«Hva er da relasjoner? Hvordan påvirker koronakrisen vår forståelse av relasjoner?». Dagens gjest er Frode Thuen, som er professor ved HVL, forfatter og samlivsekspert. Lytt til episode 17 her.
Episode 18
««Hva er da forsakelse?». Dagens gjest er Anne Bente Hadland, som er priorinne på Katarinahjemmet i Oslo. Lytt til dagens podkast her!
Episode 19
17. mai-taler i krisetid - Bilen, Bjerken og Balsfjord. Dagen derpå og Bård og Joar tar for seg gårsdagens 17. mai-taler og tidligere 17. mai-taler i krisetid.
Episode 20
«Hva skal vi si til våre barn? Barneoppdragelse i krisetid». I denne episoden ser Norheim og Haga på hvordan ledere taler til barn i krisetid, og vi diskuterer om barneoppdragelse i krisetid med nødvendighet blir moralistisk. Ellers er det en episode full av sang. Gjester er Anne Marken Gihlemoen (tekstforfatter i reklamebyrå, skriver barnesanger) og Hilde Trætteberg Serkland (skuespiller og menighetspedagog, som skriver sanger til både voksne og barn).
Episode 21
«Hva er da skam? Hvilke ting skammer vi oss over i krisetider, og hvordan påvirker det kommunikasjonen?». Dagens gjest er May Bente Stuart Matre, som er daglig leder for Kirkelig Dialogsenter i Bergen og høgskolelektor ved NLA.
Episode 22
«Lobbyretorikk i krisetid: Hvilke retoriske strategier er det som gir inngang til maktens bakrom?». Vil du lære deg mer om hvordan du skal påvirke, er dette episoden for deg. Hør mer om lobbyretorikkens "Flo-pasning," som åpner maktens bakrom. Dagens gjest er Ketil Raknes, doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania.
Episode 23
"Hvordan formes framtiden i krisetid? Utopier og kriseretorikk."
Gjest: Tom Are Trippestad, professor i pedagogikk på Høgskolen på Vestlandet (HVL)
Episode 24
Et lederskifte i en organisasjon eller bedrift representerer en potensiell krise. Hvordan bør en leder som tar avskjed tale i en slik overgang, og hva skal den påtroppende lederen appellere til? I denne podcasten er Joar Haga og Bård Norheim innom både trenerskiftet i SK Brann, lederskiftet i Equinor og det kommende presidentvalget i USA.
Episode 25
Trond Giske, Gerd-Liv Valla, Petter Northug m.fl. - hvordan si unnskyld på norsk? Dette er episode 25 av podcasten Akademisk karantene.
Episode 26
Merker som varer - merkevareretorikk i krisetid. Hva er det som gjør at noen merker varer, selv når krisen rammer? Hva kan en leder gjøre for å utvikle en merkevare gjennom en krise? Hvilke muligheter for innovasjon og kulturbygging oppstår? Gjør deg klar for en meny bestående av litt Tine melk, litt VW-diesel, litt Hurtigruten, litt "cultural reboot" i Manchester United - og mye mer. Gjest: Professor Magne Supphellen (NHH og Hauge School of Management, NLA)
Episode 27
Internkommunikasjon i krisetid.
Hva skal en kommunisere internt når ulike typer kriser rammer? Hva står på spill og hvordan bør en formidle for å vekke tillit? Det blir litt om bussjåfører med godt humør, litt om data-angrep på Stortinget, litt om kulturbygging, litt om politiet - og mye mer. Gjest: Marianne Frønsdal, kommunikasjonsdirektør i TIDE og DSD
Episode 28
Lederen som poet?
Kommunikasjon i krisetid og det kreative moment. Hvordan skal en leder bygge karakter for å framstå troverdig i krisetid? I denne episoden ser vi på viktigheten av å forstå kommunikasjonssituasjonens dramaturgi og drøfter lederens poetiske og kreative muligheter i krisetid. Det blir møte med Siv Jensen og Jonas Gahr Støre, Benedicte Bjørnland og Al Pacino - og mange flere. Og så blir det en innføring i hvordan en skal kommunisere med "flexitarians." Gjest: Forfatter og produsent Arne Berggren
Episode 29
Krisens elitære trekk.
Er det slik at kriser utløser og forsterker elitære tendenser i samfunnet? Hvem skal styre oss når krisen rammer? Hvorfor stiller vi ofte andre krav til de som skal lede oss? Og: Er dagens idrettsstjerner vår tids sekulære munker og nonner? Episode 30 byr på en passelig dose Platon, litt rojal refleksjon, Jan Bøhler, ekspertretorikk og ikke minst stedfortredende idrettsgleder.
Episode 30
Hva er da en ekspert? Ekspertens rolle i tider med usikkerhet.
Nakstad, Tegnell, Fauci, Vold og Aavitsland m.fl.: Koronakrisen har plassert ekspertene i begivenhetenes sentrum. Men hvorfor får eksperter så stor plass i media - særlig i krisetid? Og hvem skal vi egentlig lytte til i en krise, når til og med ekspertene kan være uenige? Episode 29 av Akademisk karantene byr på Bent Høie vs Fredrik Solvang, FHI vs Helsedirektoratet, Power to the people og tips til den som vil slå seg opp som ekspert. Gjest: Astrid Dalehaug Norheim, nyhetsredaktør i Dagen og reportasjeleder ved senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen
Episode 31
“Hva er da en forside? Den politiske biografiens forside og dens retoriske funksjon” Hadia Tajik, Thorbjørn Jagland, Barack Obama, Trine Skei Grande, Gro Harlem Brundtland, Reiulf Steen, Einar Gerhardsen - and the list goes on: Hvilken retorisk funksjon har egentlig forsiden på en politisk biografi? Hva vil den fortelle oss? Hva vil den overbevise oss om? Og, hva sier forsiden om det politiske "klima" vi har i Norge i dag? Hvilke politiske karakterer vekker vår interesse og hvorfor og hvordan har det utviklet seg gjennom vår nære historie? Gjest: Tom Hetland, tidligere redaktør og politisk kommentator - og nåværende bokanmelder - i Stavanger Aftenblad.
Episode 32
Hva er da en nyttårstale? Kongen og statsministerens nyttårstale i historisk og aktuelt perspektiv.
Hva skjer når kongen og statsministeren taler til folket ved nyttår? Hvor kommer denne tradisjonen fra, og hva bør kongen si for å få folkets øre - ikke minst i krisetid? Dette er episode 32 av Akademisk karantene, med nyttårstale-ekspert Bjørn Magnus Berge. Gjest: Bjørn Magnus Berge, sekretær for Ministerkomitèen i Europarådet, forfatter av flere bøker om kjente taler og nyttårstalen spesielt - og tidligere taleskriver for tre utenriksministre.
Episode 33
Biden vs Trump - hva er da en innsettelsestale?
Maktoverdragelser skaper alltid uro. Sjelden har det vært tydeligere enn ved det amerikanske presidentvalget i 2020. I denne episoden tar Bård og Joar for seg Joe Bidens "inauguration speech" fra 20.januar 2021 og Donald Trumps avskjedstale fra dagen før. Hva prøver de å si til folket - og til verden?
Episode 34
Hva er da et portforbud? Rettstat og retorikk mellom frykt og handlekraft.
Hva innebærer det egentlig når en regjering vil utrede muligheten for et portforbud? Hvilken rolle spiller egentlig høringer i det norske demokratiet? Og hvilken form for demokratisk dramaturgi har egentlig regjeringens pressekonferanser? Dagens gjest er Hans Petter Graver, professor ved det juridiske fakultet ved universitetet i Oslo og preses i Det norske videnskaps-akademi.
Episode 35
Gjenåpningens retorikk
Hva skal politikere og næringslivsledere appellere til når vi nærmer oss en såkalt "gjenåpning" av samfunnet? Skal de peke framover mot en siste bakketopp (Erna Solberg), eller skal de formidle gleden ved den første pinten på puben (Boris Johnson), eller skal de kanskje sammenligne gjenåpningen med det å slippe kyr ut på beite om våren (Joar Haga)? I denne podkasten tar Bård og Joar for seg hvilke retoriske utfordringer og muligheter gjenåpningstalen byr på.
Episode 36
Demokratiske reflekser og appellen til frykt og frihet i krisetid
Gjest: Einar Øverenget, professor i filosofi på Høgskolen i Innlandet Hva betyr det å "ta hverdagen tilbake" i et demokratisk perspektiv? I denne episoden av Akademisk karantene diskuteres det hvordan vi best kan forberede oss på overgangen fra krisetid til en slags forventet normaltilstand. Hva er i spill, og er det mulig avlære krisens appell til frykt og innøvd frihetsbegrensning? Vi får også vite hvilken frihet filosofen ville tatt med seg om han var strandet på en øde øy, pluss mye maktkritisk snadder.
Episode 37
Å komme til orde i krisetid
Gjest: Anders Johansen, professor i sakprosastudier ved Universitetet i Bergen Hvordan skal en komme til orde og bli hørt, særlig i krisetid? Med utgangspunkt i Anders Johansens prisbelønte bok Komme til orde: Politisk kommunikasjon 1814-1913 fra 2019 byr vi på en diskusjon om hva som har vært adgangsbilletten til det offentlige ordskiftet til ulike tider. Vi ser på nåtidens taleideal om å være seg selv og hvilke utfordringer det kan gi for opptreningen av demokratiske reflekser. På menyen står både 1814, 1884, 1913, Erik Solheim, Manchester United Supporterklubb og Ishockey-VM i Latvia.
Episode 38
Tap og vinn med samme sinn
I denne episoden tar vi for de retoriske utfordringene som taperen står overfor. Hvordan skal en uttrykke seg når en har tapt eller er i ferd med å tape? Vi bjuder på svenske tapere, Nora Mørk og SK Brann og gir samtidig råd til politikere som må håndtere dårlige meningsmålinger eller valgresultat.
Episode 39
Valgvaketalen
Valgvakene på valgnatten byr på et fascinerende retorisk rituale, nemlig partiledernes taler. Talene representerer også et kommunikasjonsmessig dilemma, for hvem skal partilederen egentlig tale til? Skal hun prøve å fyre opp det umiddelbart nærværende publikum av overstadig hengivne fotsoldater, eller skal hun vende seg mot de bredere lag av folket? Vi tar for oss Une Bastholms dansetrinn, Sylvi Listhaugs brøl, Bjørnar Moxnes freidige bruk av Leonhard Cohen-sitat og ikke minst Kjell Ingolf Ropstads saktmodige takknemlighet.
Episode 40
Kunsten å tale til nordmenn
Er det noe spesielt å tale til akkurat nordmenn? Her inspiseres Hurdalsplattformen, arven etter Lillehammer-OL, Kong Haralds taler og mye mer i jakten på tale-serumet som trengs for å vinne nordmenns gunst. Bård og Joar feirer episode 40 og utgivelse av boken "Kunsten å tale til nordmenn."
Episode 41
Retoriske vippepunkt i klimadebatten
Gjest: Dag O. Hessen, professor i biologi på Universitetet i Oslo. Hva skal en egentlig si for å vekke til engasjement og handling i møte med klimakrisen? Skal en appellere til frykt, formidle håp eller blir alt bare "blah, blah, blah"? Episode 41 diskuterer klimatoppmøtet i Glasgow og talene til Greta Thunberg, Boris Johnson og Jonas Gahr Støre. Vi snakker også om ansvar, demokrati, ozonlag og et mulig nytt parti - Nøysomhetspartiet.
Episode 42
Kunsten å belite seg
"Belite" ble i 2018 kåret til verdens mest bergenske ord, men hva betyr det egentlig å "belite seg"? Hvilke retoriske vurderinger bør en gjøre når en må gi seg og innrømme et nederlag? Det blir (mye) Bergen, bybane, Torbjørn Jagland og krig og fred og sånn.
Episode 43
Putins taler - kampen om virkelighetsforståelsen
24.februar 2022 kunngjorde Russlands president, Vladimir Putin, en "spesiell militær operasjon" i Ukraina, og startet med det en russisk invasjon av Ukraina. Putins taler er ikke umiddelbart tilgjengelige for et vestlig innrettet øre. Her drøftes hvilke retoriske overbevisningsstrategier Putin bruker i flere av sine mest kjente taler - fra talen på sikkerhetskonferansen i München i februar 2007, via taler i forbindelse med konfliktene i 2014 til flere av talene i forbindelse med invasjonen av Ukraina i 2022.