Gir ut bok om økonomijournalistikk

Espen Sørmo Strømme, høgskolelektor og leder for journalistikkutdanningen på NLA Høgskolen, savnet oppdatert pensum om økonomi for journalister, og skrev likegodt boken selv.

Espen_Stromme2.jpg

I vinter ga Espen Sørmo Strømme ut boka Økonomijournalistikk sammen med Paul Bjerke, professor i journalistikk ved Høgskolen i Volda, og Birgitte Kjos Fonn, førsteamanuensis i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Boka består av to deler, forskning og metode, og sistnevnte har Espen skrevet.

Mangler nye bøker
Det finnes ikke oppdatert litteratur om økonomi tilpasset journalister, og Espen så behovet for en slik bok i sin jobb som lærer for journaliststudenter.

- Litteraturen som fantes om dette temaet tidligere har gått ut av forlaget og har ikke blitt erstattet av nye bøker. Det finnes generelle håndbøker om analyse av årsregnskap for eksempel, men det er ikke gitt at en journalist ser etter de samme tingene som en økonom eller bankansatt. Journalister må forstå en del tall og utregninger for å skjønne hva som ligger bak og for å finne de gode sakene, forteller Espen engasjert.

Mye av det han har skrevet i boka har blitt til gjennom forberedelser til undervisning i emnet økonomijournalistikk.

- Jeg har egentlig skrevet mye mer enn det som har kommet med i boka, sier han og viser fram et førsteutkast og et kompendium som han fram til nå har brukt som pensum i emnet.

Ressurs for journalister
Espen forteller at alle aviser har en type økonomijournalistikk, men at ikke alle er like bevisste på hvordan informasjonen formidles. Derfor mener han at boka kan være en ressurs for både økonomijournalister og vanlige journalister som kommer borti saker hvor det er viktig å forstå økonomi, regnskap og lovgivning innenfor temaet.

- Økonomi oppfattes ofte som et vanskelig tema som mange journalister styrer unna. Men våre studenter har gitt tilbakemelding om at de ønsker at emnet skal bli obligatorisk, fordi det er så viktig, men lett å velge bort dersom man ønsker minste motstands vei, sier Espen.

Nettsted med metodeguide
I tillegg til boka har forfatterne lansert nettstedet okonomijournalistikk.no, hvor de legger ut relevante artikler, forskningsresultater og metodeveiledninger. Nettstedet er gratis og tilgjengelig for alle.

- Jeg kommer til å legge ut en del undervisningsstoff som i utgangspunktet kan brukes uavhengig av boka, men mye av det vil ikke gi fullstendig mening uten at man har lest boka først. Steg for steg metodeguider egner seg ikke så godt for lærebøker, fordi de endres stadig og kan lettere oppdateres på nettsida, sier Espen.

Økonomijournalistikk vil bli brukt som pensum på journalistikkutdanningene på NLA Høgskolen, HiOA, i Bodø og muligens også i Volda.

Tekst: Siril Reyes Aartun

Denne saken ble først puvlisert i magasinet Servus, nr.1 2016.

Av Marie Furhovden - Publisert 21.03.2016. Oppdatert 29.03.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...