Livet som student på praktisk teologi og ledelse

Kristina Nomme er en av våre studenter på NLA Høgskolen. Det var ren tilfeldighet som fikk henne til å velge praktisk teologi og ledelse.

nomme-profil.jpg

For Kristina Nomme var det ikke selvsagt av det var akkurat dette studiet hun skulle begynne på. I utgangspunktet ville hun bli lærer og søkte seg inn på pedagogikkstudiet. Samtidig begynte hun å arbeide som frivillig i St. Jakob kirke i Bergen. En liten dytt i ryggen var det hun trengte for å ta avgjørelsen til å begynne på praktisk teologi og ledelse på NLA Høgskolen i Bergen.

-  Presten i St. Jakob spurte meg om jeg ikke bare skulle bytte studie, så kunne jeg ha praksisen min der. Jeg dro litt på det og sa jeg ikke visste helt. «Jeg har egentlig ringt og sagt at du bytter på mandag, jeg», svarte hun meg.

Så da Kristina kom på skolen mandagen etter hadde hun byttet linje.

- Jeg kunne jo selvfølgelig sagt nei, men det var egentlig det sparket jeg trengte. Nå stortrives jeg, og kunne ikke hatt det bedre.

Verdifull praksis

Praktisk teologi og ledelse (PTL) er svært praktisk rettet. Det første året har studentene turnusordning med én uke med undervisning og to uker med praksis. For Kristina som tidligere har jobbet mye frivillig i kirken har praksisen vært svært verdifullt.

- Når man legger opp undervisningen på denne måten, så gir det meg en mulighet til å bli kjent med kirken på ordentlig. Som ansatt får man blant annet være med på å starte opp prosjekter og følge opp ungdommene som er i kirken. Det er verdifull erfaring som jeg skal ta med meg videre.

- Burde vært ventelister

Kristina mener PTL gir studentene en litt mykere overgang til studentlivet enn et tradisjonelt studie, siden det er lagt så stor vekt på praksis og det er små klasser i undervisningen.

- Jeg har gått et år på folkehøgskole, og dette studiet føles av og til som å være tilbake der, man blir så sammensveiset.

nomme-gruppearbeid.jpg

Selv om hun hoppet på utdannelsen litt inn i semesteret ble Kristina godt tatt imot av PTL-klassen, og kunne ikke ha sett for seg en bedre start som student.

- Jeg synes genuint at det er dritbra. Mamma får ofte telefon fra meg hvor jeg er supergira og forteller om det jeg har lært. Vi har mye ledelsesfag, og det er noe alle kan dra nytte av. Jeg skjønner ikke at ikke flere begynner på PTL, det burde vært ventelister for å komme inn!

Det er spesielt en ting som er viktig for henne å ta med seg fra NLA Høgskolen ut i arbeidslivet.

- Jeg vil vise ungdom at det er kult å være kristen. Jeg skal faktisk revolusjonere litt, jeg skal bli den unge, kule. Det er ikke til å stikke under en stol at ungdommer ikke gidder å høre på hva gamle mennesker sier er kult. Hvis vi har lyst til at ungdomsarbeidet vi gjør i kirken skal fortsette, så må det unge krefter inn.

- Passer for alle

I undervisningsukene starter som regel dagen med opplesning av en utvalgt tekst. Deretter følger gruppesamtaler og tradisjonelle forelesninger. Ifølge Kristina gir det studentene en god miks av det å lære og å diskutere, og hun understreker at det ikke er en viss type menneske PTL passer for.

- Jeg vil si det passer for alle egentlig. Man trenger ikke nødvendigvis å være utadvendt til å begynne med. Gjennom studiet blir man så godt kjent med selv og man tør etterhvert å gå ut av komfortsonen. Jeg har tidligere vært en person som har likt å tulle og leke i kirken, men nå har jeg blitt utfordret til å skrive tekster og holde andakter, og det går helt fint.

Er du en av dem som tenker å velge en utdannelse hvor du kan få jobb i kirken?

Du kan lese mer om studiet Kristina går på her.

Vi har også flere utdannelser innen kristendom og religion:

Teologi og kristendom

Musikk, menighet og ledelse

Kommunikasjon og livssyn

Menighet og ledelse

Av Marie Furhovden - Publisert 31.03.2016. Oppdatert 31.03.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...