Gir ikke opp kampen for pressefrihet

Onsdag arrangerte Kristiansand Folkebibliotek, i samarbeid med NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og Agder Journalistlag, et foredrag med temaet «Journalism in a global perspective». Det ble en interessant og tankevekkende kveld.

IMG_5488.JPG

To av dem som fortalte sine historier, Amir Aman og Anush Khadka, er studenter på mastergraden Global Journalism på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Anush fortalte at Nepals journalistikk er påvirket av de strenge medieregimene fra nabolandene Kina og India, men at Nepal er et av de bedre landene i Sør-Asia. Landet fikk nylig en ny grunnlov som sikrer ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonsfrihet. Å få til endring er svært tidkrevende, og med lave lønninger er korrupsjon også utbredt i deler av medielandskapet.

Kritiserer via sosiale medier
I Etiopia er det kun via sosiale medier at pressefriheten har en viss form for ytringsfrihet. Amir har selv over 5000 følgere på sin Facebook-side, der han kritiserer både myndighetene og opposisjonen. Mange av følgerne hans er anonyme eller under pseudonym, og svært få tør å like eller kommentere innleggene hans av frykt for sin egen sikkerhet. Hans egen far ble avhørt i hjemlandet for to måneder siden i et forsøk på å stanse Amirs kritikk, men han viker ikke.
- Vi har et ordtak som sier at du ikke kan koke risen utenfor gryta. Jeg skal tilbake for å bidra til endring, sier Amir.

Verdens verste
Den tredje som fortalte sin historie var Haile Bizen, forfatter og journalist fra Eritrea. Han rømte i 2011 etter å ha gitt ut en diktbok. Eritrea har blitt kåret til verdens verste land med tanke på pressefrihet åtte år på rad, dårligere enn Nord-Korea.
- Pressefriheten er ikke-eksisterende. Alt sensureres, også nattklubbplakater. Folk har ikke bevegelsesfrihet, og myndighetene holder befolkningen nede, forteller Haile.
I en befolkning med høy analfabetisme hvor kun 1 prosent har tilgang til fasttelefon og 6,5 prosent mobiltelefoner, er heller ikke sosiale medier et alternativ. Flykter man, straffes den gjenværende familien, og det har en høy pris.
- Men vi er her, og vi lever, og det er det viktigste, sier Haile.

IMG_5474.JPGIMG_5466.JPG

Av Siril Aartun - Publisert 22.04.2016. Oppdatert 22.04.2016

4 siste nyheter:
Slik åpnet Gimlekollen verden for Håvard
Studieturen med Gimlekollen for snart ni år siden ble starten...
Ny lærerutdanning i Oslo
NLA Høgskolen starter opp ny grunnskolelærerutdanning i Oslo...
Slik påvirker sykkel-VM NLA
Fra 16. til 24. september arrangeres sykkel-VM i Bergen. Dette...
God økning for NLA Høgskolen
Nye tall fra Samordna Opptak viser en samlet økning på 12,8%...