«Kjære Gud, jeg gir musikken min til deg»

Interessen for musikk startet som fireåring. Om det var musikken i seg selv som interesserte han eller om det var et ønske om å gjøre akkurat det samme som storebrødrene sine, er han usikker på. Det endte med timer foran pianoet hjemme i stua for å øve på sanger fra stereoanlegget og turer over gaten til farmor og farfar for å slå på grytene.

Konrad_Lunde_MML4.jpg

Konsert med David André Østby på Impuls. Foto: Eivind Horne, Impuls.

Vi har tatt en prat med Konrad Lunde som studerer på musikk, menighet og ledelse. Han er nå inne i sitt fjerde år og har hatt sin siste eksamen. Trommene er i hovedfokus, men pianospillingen står fortsatt ved lag selv om pianolæreren klart og tydelig sa ifra til ham som syvåring at dette ikke var noe for han.

Om du lurer på om dette er en fyr med stort engasjement for musikk, så er svaret ja. I tillegg til å studere på NLA Høgskolen, er han fullt opptatt med spillejobber, engasjement i Filadelfiakirken i Oslo og tre jobber som daglig leder for kulturskolen på Bekkelaget og i Filadelfiakirken, samt arbeider med utvikling av en ny musikkfordypning på Filadelfia bibelskole. Det er spennende ting han får være med på, men han legger ikke skjul på at det er utfordrende.

– Som en kreativ person kicker jeg ikke så veldig på administrativt arbeid, så det byr jo på sine utfordringer.

Store deler av arbeidet hans dreier seg nemlig om organisering, men idéutviklingen som hører med i disse jobbene er noe av drivkraften.

Kirken som læringsplattform
Allsidighetens hans på trommer og piano henger sammen med tiden han har brukt i kirken.

– Jeg har spilt to instrumenter det hele veien har vært behov for i kirka. Så hvis jeg ikke spilte trommer en søndag, spilte jeg piano. Og hvis begge var dekket, kunne jeg synge. Så jeg har blitt eksponert enormt mye for musikk de siste årene.

Og dette engasjementet har han dratt med seg til Oslo. I dag er han en av teamlederne for det yrende musikkarbeidet i Filadelfiakirken. Et stort arbeid med flere hundre engasjerte. Vi var nysgjerrig på hvorfor han bruker så mye tid på dette og hvordan han forbereder seg til hvert møte han leder.

– Jeg jobber først langsiktig for å legge grunnlaget for hva vi ønsker å oppnå de neste seks månedene. Det gjør noe med oss som team og forventningene som skapes i kirkerommet. Jeg går også inn i tematikken for hvert møte og prøver å finne sanger som reflekterer talen; hva vi kan gjøre auditivt og visuelt for at folk kan oppleve budskapet på en ny måte?

Konrad har mange tanker om hvilken betydning musikk har for Gudstjenesten, men én ting poengterer han tydelig; han ønsker å legge til rette slik at alle i salen føler seg inkludert og kan synge på den måten som er naturlig for dem.

– Gud møter folk gjennom musikken på måter som er bedre enn å bare snakke. Jeg ønsker at det jeg formidler skal gjøre at folk sitter igjen med noe som ikke er helt forklarlig fordi de ikke helt skjønner dybden i det vi gjør.


David og Saul
Praten fortsetter lenge. Litt om muligheten til å påvirke med musikk i forskjellige settinger; kirke eller kulturliv. Men aller mest snakker Konrad om hvordan Gud kan bruke musikken. Han sikter til historien om David som spiller for Saul i Bibelen.

– Det var ganger Saul var svært opprørt eller urolig og ba David om å spille for han. Da tror jeg Gud brukte David på flere måter. I noen sammenhenger roet Saul seg, mens andre ganger kan det virke som om Gud brukte musikken til å peke på feilene Saul hadde gjort. For enkelte ganger kunne Saul bli skikkelig opprørt over hva David spilte for han.

Vi har nok alle kjent følelsen av god musikk som får hårene på armene til å reise seg eller at den treffer oss på forskjellige måter som vi ikke helt klarer å forklare.

– Det er ikke noe vi kan forklare, men kanskje vi kan forstå? Det er hvert fall noe jeg streber etter å oppnå. Jeg tror man oppnår slik musikk ved å investere i talentet sitt, men også ved å gi alt dette tilbake til Gud gjennom en enkel bønn om at Gud skal velsigne det du gjør og dra folk nærmere til seg.Tekst: Kristina Dorothea Drivdal

Denne saken er hentet fra magasinet Servus.

Av Monica Linn Fürstenberg - Publisert 15.07.2016. Oppdatert 15.07.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...