Klar for et nytt kapittel

I sommer låser høgskolelektor i pedagogikk, Ola Hoff Kaldestad, kontoret for siste gang. Etter 36 år som ansatt på NLA Høgskolen går han nå inn i pensjonistenes rekker.

– Jeg ble ansatt her i 1980. Da het det Norsk Lærerakademi. Mye var annerledes. Jeg var for eksempel en av de første ansatte som fikk prøve meg på en datamaskin. Den fylte et rom på størrelse med hele kontoret mitt og det var fryktelig varmt å arbeide der inne.

Ren tilfeldighet
Det skjer mye på 36 år, det kan Ola Hoff Kaldestad skrive under på.  Men det var ikke gitt at det var akkurat på NLA han skulle ende opp. Det hele var egentlig helt tilfeldig.

– Egentlig holdt jeg på med en master i nordisk språk og litteratur, og jeg fant i den forbindelse ut at jeg ville analysere leseverk i norsk. Da var det jo greit å ha pedagogikk som fag. Det ene ledet til det andre og det endte med at jeg ble huket inn her for å være forskningsassistent. Siden har jeg blitt her, sier høgskolelektoren.

Det er flere ting Kaldestad trekker frem som positivt ved tiden sin som høgskolelektor. De mange gode samtalene med kollegaer er en av dem, som Kaldestad mener har vært med på å utvikle ham som person.

– Jeg kommer også selvsagt til å savne kontakten med studentene, det er kanskje det jeg har prioritert høyest. Alle de gangene jeg har opplevd at studenter har hatt nytte og glede av det jeg har gjort har vært viktige for meg, sier han.

Setter kursen østover
I utgangspunktet kunne Kaldestad arbeidet enda noen år. Men det er spesielt én ting som trekker han mot pensjonisttilværelsen; kona i Numedal.

– Hun har bodd der i ti år nå, mens jeg har bodd her i Bergen og arbeidet, så det blir godt å komme hjem. Dette er jo også første gangen siden jeg begynte i første klasse på barneskolen at jeg begynner med blanke ark igjen. Fra man var syv til nå 65 år så har det vært et jevnt løp hvor det finnes visse forventninger til veien du skal gå. Nå får jeg en ny start som pensjonist, sier han.

Først og fremst ser Kaldestad frem til en rolig tilværelse med oppgaver han ikke har kunnet prioritere på en stund.

– Det er ett år til kona er pensjonist, så da får jeg prøvd meg som husmor og stelle litt for henne. Nå har jeg sluppet unna husholdningen i ti år, så da er det på tide at jeg trår til litt. Du slipper veldig billig unna når du bor på hybel, altså.

Tekst og foto: Marie Furhovden

Denne teksten er hentet fra magasinet Servus

Av Monica Linn Fürstenberg - Publisert 15.07.2016. Oppdatert 15.07.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...