Gospelprofessoren

I mai i år fikk Tore Wilhelm Aas opprykk til professor i komposisjon og arrangering. Dermed har NLA Høgskolen fått sin første professor i musikk.


– Til å begynne med tenkte jeg «skal jeg egentlig gidde å levere dette her?». Jeg synes det var så dårlig. Det er jo ingenting som er verre enn å analysere sin egen musikk.
Det sier Tore Wilhelm Aas om den 120 siders lange søknaden som ble sendt avgårde for å få opprykk til professor. Det var spesielt veiledningen han fikk fra kollega på NLA Høgskolen, førsteamanuensis Ingvil Brügger Budal og professor på Norges musikkhøgskole, Harald Herresthal som gjorde til at det i det hele tatt ble sendt en søknad.

– Jeg trenger å bli mast litt på for å levere ting, så uten de to hadde det ikke blitt noe. Jeg har invitert dem begge med ut på middag nå, sier Aas.

Nesten ett år tok det fra han sendte inn søknaden til han ble professor. Det var stor glede i heimen da svaret endelig kom.

– Jeg ble veldig glad selv og stemningen var høy i familien da jeg fikk beskjeden om at jeg hadde fått opprykk. Da måtte vi ta oss litt marsipankake og feire, sier han.

Lang merittliste
Tore Wilhelm Aas har produsert mye på sine 30 år som yrkesaktiv. Det var spesielt fem områder som juryen tok til vurdering. Produksjon av ny liturgi for Den norske kirke, komponering av salmer og samarbeid med andre artister var tre av disse. Det største området var Aas’ arbeid med Oslo Gospel Choir som han startet i 1988.

– Arbeidet jeg har gjort med gospel var kanskje den viktigste faktoren i vurderingen av et professorat. Jeg tenkte at det var 50/50 sjanse for at det skulle gå. Jeg er jo den samme læreren og det samme mennesket, men jeg tenker at professoratet er en anerkjennelse av arbeidet jeg har gjort, sier han.

Å skulle analysere sine egne verk
Aas’ kontor er tapetsert med gullplater fra flere titalls av hans innspillinger og samarbeid. Her finner vi store navn som Stevie Wonder, Sissel Kyrkjebø og Carola, for å nevne noen.
I tillegg til en haug med CD-er og DVD-er skulle søknaden om opprykk til professor også inneholde noter og analyser av arbeidet han har gjort siden han ble førstelektor for tolv år siden.

– Altså, musikken har jo bare blitt sånn, og så skal du finne et system i din egen musikk. Det var ikke noe gøy. I arrangering er det en del prinsipper du følger som kan læres bort, med det er bare grunnmuren. Etter hvert skal du bygge huset oppå der. Det kan ikke læres, forklarer Aas.

Lærte av Nordheim
Det er spesielt én episode Aas husker godt fra sin studietid som lærte han noe om den kunstneriske prosessen i komposisjon og arrangering. En opera av komponisten Arne Nordheim måtte analyseres, og så skulle Nordheim selv komme og svare på eventuelle spørsmål.

– Som de gode hovedfagsstudentene vi var hadde vi en haug med spørsmål som «I takt 14, andre slaget, så har du den og den akkorden, hvorfor det?». Spørsmålene var jo mest for å imponere han og læreren vår. Da satt Arne Nordheim i halvannen time og svarte det samme på alle spørsmålene «Du det der var utrolig interessant, det du har funnet der, det har jeg faktisk ikke tenkt på.» Det lærte meg litt.

Nye prosjekter
Tore Wilhelm Aas har alltid et prosjekt på gang. Et av de seneste er et samarbeid med Kirkens Nødhjelp hvor Aas har komponert sangen «Når båten seiler inn». Med seg på prosjektet har han så å si alle de store musikerne i Norge, og overskuddet fra platesalget går direkte til nødhjelpspakker til flyktninger.

Tekst: Marie Furhovden

Denne saken er hentet fra magasinet Servus

Av Monica Linn Fürstenberg - Publisert 25.07.2016. Oppdatert 15.07.2016

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...