- Lokalpressen er det beste springbrettet

Journalist Paul André Sommerfeldt (28) har fått fast jobb i Karmøynytt og har en variert arbeidshverdag hvor han leverer saker til TV, nett- og papiravis.

Paul_Andre_Sommerfeldt_portrett.jpg

Paul André Sommerfeldt tok journalistikkutdanning på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen fra 2011 til 2013 og har siden den gang vært innom flere spennende jobber i kommunikasjonsbransjen og som journalist. Etter at han var ferdig med utdanningen fikk han først jobb som studentpraktikant på ambassaden i Madrid. Der jobbet han blant annet med informasjonsarbeid og fikk god bruk for det kommunikasjonsfaglige han hadde lært på NLA. Deretter fikk han ett års vikariat som kommunikasjonsrådgiver og webredaktør på NLA Høgskolen i Bergen.

- Det virket som en interessant jobb, og jeg ville teste hvordan jeg trivdes med å jobbe med kommunikasjon. Det var mange nye arbeidsoppgaver, men mange av dem var likevel relevante til journalistikkutdanningen. Jeg hadde blant annet en del ansvar for produksjon til magasinet som NLA Høgskolen gir ut, hvor jeg skrev intervjuer og tok bilder. Samtidig var det nytt for meg å jobbe med «kommunikasjons-brillene» på. Jeg var ikke lenger en nøytral journalist, forteller Paul André.

Fikk journalistjobb i ambisiøs nysatsing
Selv om han trivdes godt i jobben, så var det ikke vanskelig å takke ja da han fikk tilbud om et vikariat som journalist i Haugesundnytt, en ny byavis som tok opp konkurransen med den mer etablerte Haugesunds Avis. Etter hvert ble Haugesundnytt slått sammen med TV Haugaland og Karmøynytt, men etter et halvt år kom sjokkbeskjeden: Haugesundnytt måtte avvikles. De fleste mistet jobben, men Paul André fikk likevel bli med videre som en del av Karmøynytt. Siden den gang har han vært med på enda en kuttrunde, men fikk i februar fast jobb.

- Det merkes godt at bemanningen er skåret til beinet. Alle må gjøre alt fra a til å. Der vi før hadde med oss fotograf på et oppdrag, må vi nå gjøre alt fra foto til redigering selv. Men overgangen har gått bra, alle har satt inn et ekstra gir. Vi vet at vi må stå på hvis vi skal få det til å gå rundt, og jeg har fått kjenne på hvordan det er å levere under press, forteller Paul André.

Han leverer saker til alle flater; papir, nett og TV. Mobiljournalistikken er stadig i vekst og han bruker ofte mobiltelefon som verktøy, særlig til filming av videoinnslag.

- Det er variert og gøy, jeg får prøvd mange ulike sider av journalistikken. Det er noe av det positive med å jobbe i lokalpressen, sier han.

Paul_Andre_Sommerfeldt_reporter.jpgPaul_Andre_Sommerfeldt_reporter2.jpg

Får unik erfaring
Paul André innrømmer at han var litt skeptisk til å flytte hjem og jobbe i lokalavis.

- Jeg var nok litt forutinntatt. Jeg ville sikte høyt og hoppe over det leddet. Men sannheten er at det finnes ikke noe bedre springbrett enn lokalavis eller lokal-TV. Du får en helt unik erfaring som er vanskelig å få andre steder, slik som bransjen er nå.

Journalistutdanningen på NLA Gimlekollen opplevde Paul André som nyttig, og gjennom praksisperiodene fikk han en smak på livet som journalist.

- Vi ble kastet ut i praksis tidlig i studiet, og mange klagde litt på at det var travelt å levere fire-fem saker om dagen. Nå ser jeg at det ga oss et realistisk innblikk i hvordan arbeidshverdagen i redaksjonene er, sier han.

Studiemiljøet var han også godt fornøyd med. Han var litt spent på hvordan det ville bli å gå på en liten skole etter å ha studert på Universitetet i Bergen, men han opplevde det som utelukkende positivt.

- På NLA Høgskolen har man et klassemiljø og man blir godt kjent. Vi ble svært sammensveiset i praksisperiodene og var også mye sammen på fritida. I tillegg fikk vi god kommunikasjon med lærerne og det var lett å huke tak i dem i gangen om vi hadde spørsmål, sier Paul André.

Skaff deg praksis ved siden av studiene

Etter å ha vært innom både kommunikasjonsbransjen og journalistikken har Paul André funnet ut at det er sistnevnte som ligger hans hjerte nærmest. Drømmejobben er i Media City Bergen, en medieklynge som åpner i september 2017 og skal inneholde NRK, TV2, Vizrt, UiB, BT og Bergensavisen.

- Jeg trives best med journalistrollen, uavhengigheten som hører med og å stille kritiske spørsmål. Samtidig er bransjen sånn at det er viktig å ikke lukke noen dører, og det kan godt hende jeg har lyst til å jobbe med kommunikasjon igjen. Mye avhenger av arbeidsmarkedet, sier han.

På spørsmål om han har noen råd til dem som vurderer å studere journalistikk er han klar:

- Skaff deg praksis så fort som mulig. Ta direkte kontakt med lokalaviser for å høre om de har behov for frilansjournalister. Det er viktig å være proaktiv og selge seg selv inn. Studiet i seg selv kan være slitsomt, men det er verdt å jobbe litt ekstra ved siden av. Det vil du tjene på når du er ferdig og skal ut i jobb, sier Paul André.

Alle foto: Kent Olsen 

Av Siril Aartun - Publisert 20.06.2017. Oppdatert 20.06.2017

4 siste nyheter:
Trenger du noen å snakke med?
Den nye studentpresten ved NLA Høgskolen i Bergen er opptatt ...
En livsnær kirke - hvordan våge å være nær livet
Meld deg på seminaret som NLA Høgskolen og Sjømannskirken a...
Humans not for sale! Listening to, learning from and living in solidarity with the people on the margins of society
Åpent seminar med Chandran Paul Martin i Sandviken mandag 13....
Beslutningsvegring - et ledelsesproblem
Professor Paul Otto Brunstad har gitt ut boken "Beslutningsveg...