Fra journaliststudent til visedirektør

Viseadministrerende direktør i medieanaylsebyrået Retriever, Kristina Nilsen (35), tok sin journalistutdanning på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Hun mener at hard jobbing er nøkkelen til suksess i mediebransjen.

Kristina_Nilsen1.jpg

Rett etter videregående begynte Kristina Nilsen på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Da hadde hun allerede jobbet flere år som journalist i Varden ved siden av skolen, og hun var overbevist om at det var journalist hun skulle bli. Det var veldig vanskelig å komme inn på journalistutdanningen.

- For å få flere poeng tok jeg et fag på BI ved siden av videregående. Mens alle andre feiret russetida, så hadde jeg eksamen, sier hun.

Hun kom ikke inn, men sto på venteliste da studiestart nærmet seg. Hun møtte opp på skolen på oppstartsdagen, og fikk en plass på radio- og tv-linja.

- Jeg ville nok aldri fått den plassen hvis jeg ikke hadde møtt opp.

Hard jobbing
Ved siden av studiene jobbet Kristina i NRK Telemark, men hun trivdes godt i Kristiansand, og fikk jobb i NRK Sørlandet etter endt utdannelse. Deretter fikk hun tilbud om å være med å starte PR-byrået Ordkraft, hvor hun jobbet med medieanalyse. Etter noen år fikk hun jobb i Retriever, med ansvar for å bygge opp analyseavdelingen. Hun er klar på at det har krevd mange arbeidstimer å komme dit hun er i dag, og hun har jobbet ved siden av hele utdanningen.

- Jeg har aldri takket nei til muligheter jeg har fått, og jeg har jobbet hardt. Jeg var vikar i NRK og klagde ikke på det, selv om det betydde at jeg måtte jobbe på en restaurant ved siden av, sier hun og fortsetter:

- Hvis trygg jobb er det viktigste for deg, så er det ikke lurt å velge en jobb i mediebransjen. For å få en relevant jobb, så må man brette opp ermene, det kommer ikke av seg selv.

Fornøyd med Gimlekollen
- Jeg var utrolig fornøyd med utdanningen min på Gimlekollen. Lærerne var gode, og veldig tilstede for oss studenter. Jeg opplevde det som positivt at det var et lite og tett miljø. Vi ble gode venner, og flere av dem jeg studerte med er fortsatt mine beste venninner i dag, sier Kristina.

Journaliststudentene får tilbud om å være med på en fire ukers studietur til Vest-Afrika, sammen med studentene på interkulturell kommunikasjon. Turen gjorde sterkt inntrykk på Kristina.

- Jeg var veldig ung og hadde ikke reist noe særlig før. Studieturen ble på en måte en del av dannelsen, og jeg lærte mye om meg selv og om verden, sier hun.

Ikke problematisk å gå fra journalistikk til PR
Kristina opplevde det ikke problematisk å gå fra objektiv og kritisk journalist til å jobbe for kundenes interesser i Ordkraft og deretter i Retriever.
-
Det var flere av mine journalistkollegaer som stilte spørsmål ved om jeg virkelig ville gå fra journalistikk til PR, men for meg handlet det bare om å omstille seg. Jeg hadde med meg ideene fra journalistikken, men brukte dem på en annen måte, sier hun.

Savnet økonomikunnskap

Dagens journalistutdanning på NLA Gimlekollen har økonomijournalistikk som obligatorisk fag. Det mener Kristina er svært viktig, for det var noe hun selv savnet da hun jobbet som journalist.

- Det er veldig bra om flere journalister har god økonomisk forståelse. Er det noe journalister burde grave i, så er det regnskaper, sier hun.

Kristina tok en mastergrad i ledelse på BI mens hun jobbet fullt i Retriever.

- Det var travelt, men veldig gøy. Jeg jobbet et par dager i uka i Sverige, var høygravid og hadde en ettåring da jeg skrev masteroppgave.

Selv om det har vært mye jobbing og lite fritid, så er det ingenting hun angrer på.

- Det er ikke vanskelig å jobbe hardt. Det tar mange timer og man blir sliten, men det er jo ikke farlig. Det som er vanskelig er å komme opp med nye forretningsideer, utvikle nye produkter og være i front på det teknologiske. Det kan sammenlignes med å være student: det er lett å sette seg ned og lese, det som er vanskelig er å skrive en god oppgave. Man bør i hvert fall gjøre det som er lett, så blir det vanskelige lettere også, sier Kristina Nilsen til slutt.

Av Siril Aartun - Publisert 03.07.2017. Oppdatert 03.07.2017