Slik åpnet Gimlekollen verden for Håvard
De siste to årene har Håvard Holme (til venstre i bildet) turnert festivaler i Norge, Frankrike og nå sist i USA. Der mottok han prisen for beste dokumentarfilm, foran den amerikanske hiphopeliten på Hip Hop Film Festival i Harlem, New York. Visninger i Johannesburg og Washington DC står for tur.
Dokumentarfilmen We Are the Nation har satt bergensgutten på kartet over internasjonale dokumentarfilmskapere. Det startet med journalistikkstudiene på Gimlekollen.
Ble nysgjerrig
– Studieturen til Kenya trigget en nysgjerrighet, sier Håvard om vandringen han og medstudentene hadde gjennom den kloakkstinkende Mathare-slummen i Kenyas hovedstad, Nairobi.
– Hvordan kan en slum i Kenya være like inspirerende for en journaliststudent som The Guardian og BBC i London for eksempel?
– Jeg liker å forholde meg til kompliserte spørsmål og være tilstede der det skjer, sier Håvard, som før Gimlekollen kjente verden best gjennom telemarkskiog puddersnø i Europa og Amerika.
– Det internasjonale fokuset på Gimlekollen er ikke bare viktig for de som skal jobbe med utenriksjournalistikk, men også for dem som jobber i Norge.
Etter et år på master i dokumentarfilmjournalistikk i Volda fristet imidlertid slummen mer enn de snøkledte fjelltoppene. Håvard var sikker i sin sak.
Avvist
– Jeg visste jeg måtte tilbake til Mathare og snakke med folk for å skjønne mer, sier han.
Og slik ble han kjent med Billian Music Family, som ved å rappe sin vei ut av fattigdom har grepet både juryer og festivalpublikum gjennom We Are the Nation.
– Jeg ble dypt fascinert og sterkt motivert til å lage en dokumentarfilm om dem, sier Håvard.
Han søkte om bevilgninger fra filmfond og stiftelser.
– Etableringsfasen som filmskaper er tøff og det er hard kamp om midlene. På mange måter gjorde den store avstanden til Mathareslummen det vanskelig å overbevise støttegivere i starten. Uansett hvor vi søkte fikk vi avslag.
Tok saken i egne hender
Overraskende nok ble løsningen en tur til Uganda med selveste Ingrid Espelid Hovig. Mot flybilletter til Uganda laget Håvard og fotograf Vegard Dale Bergheim innhold for Fredskorpets 50-års jubileum. Etterpå tok de nattbussen til Kenya, hvor de gjorde de første opptakene til We Are the Nation. Opptak som styrket søknaden om midler og ga støttegivere tro på prosjektet.
– Da så de at vi kjempet hardt for dette, og at historien hadde noe ved seg, sier Håvard.
Sammen med blant andre tidligere Gimlekollen-student Lars Dyvik og Pandora film på produsentsiden, klarte han å bevilge 2 millioner fra støttespillere. Resten kom fra egen lomme tjent på strøjobber i TV2, Nrk og Bergen kommune. Produksjonen kunne begynne.
Fire tips
Og slik gikk det til at Håvards barndomsdrøm om å møte spennende folk fra hele verden og ta deres historie videre, ble virkelighet.
For tiden vikarierer han som nettredaktør i Sjømannskirken, men snart vender han nesen mot Kenya og Mathare-slummen igjen, hvor We are the nation får sin Afrika-premiere på Slum Film Festival.
– Det blir en spesiell begivenhet med alle rapperne i filmen, deres familier, venner og mange fra slummens befolkning tilstede, så det er noe jeg ser spesielt fram til, sier Håvard Holme, glad for at Gimlekollen-utdanningen ikke bare betydde en forskjell i hans liv, men også for dem journalistikken handler om.
– Hvilke tips har du til andre journalister uten penger og arbeidsgiver, men med en spennende historie de gjerne vil fortelle?
– Samarbeid godt med andre, vær løsningsorientert og aldri gi deg. Bygg opp et kontaktnett og ta de sjansene du får, sier den prisbelønte Gimlekollen-journalisten.