Gimlekollen-student ble truet på livet for sin journalistikk

Ikke alle våre journaliststudenter begynner for Gimlekollen for å unngå forfølgelse på hjemstedet sitt, men pakistanske Kiyya Baloch er en av dem. Her er hans historie.

- Belønningen min for å fortelle sannheten gjorde at jeg fikk en fantastisk mulighet til å ta en mastergrad ved NLA Høgskolen og bli en del av det norske samfunnet, sier pakistanske Kiyya Baloch som studerer internasjonal journalistikk på Gimlekollen.

I dag er han trygg, men det var ingen selvfølge at motet hans skulle føre ham til Norge og i sikkerhet. Han kunne like gjerne vært død.

Truet på livet

Kiyya var 20 år gammel da han startet å jobbe som reporter for den uavhengige sekulære avisen, «Daily Times». Han rapporterte fra den lovløse Balochistan-provinsen der separatister har tatt makten. Området er et av Pakistans farligste for journalister.

Det var et farlig karrierevalg, men det satte ham på det internasjonale kartet over fryktløse journalister. To år senere fikk han jobb i den anerkjente britiske avisen The Guardian.

- Jeg ble raskt kjent som journalist, mye på grunn av mine artikler om sikkerhet og politikk - både blant folk i min provins, samt hos de militante og statlige instansene.

Det tok ikke lang tid før Gimlekollen-studenten fikk de første drapstruslene.

- I løpet av min tid i Pakistan har jeg trosset både trusler og press. Flere ganger har jeg blitt stoppet fra å dekke politikk, separatistopprør og vold, forteller Kiyya.

- Ved en anledning ble truslene så alvorlige at flere av mine kollegaer i utlandet rådet meg til forlate Pakistan, rett og slett for å redde livet mitt.

Skutt av egne livvakter

Lovløsheten har skapt et hardt miljø for journalister som ham. Trakassering og fysisk vold har blitt en del av dagliglivet. Utenlandske journalister og uavhengige forskere blir ofte forhindret fra å rapportere fra saker som truer Pakistans mektige etterretningsbyrå og militære.

To utenlandske journalister ble utvist i mai 2014 fordi de lagde reportasjer fra Balochistan. Eieren av Daily Times, avisen hvor Kiyya jobbet før han begynte i The Guardian ble skutt av sine livvakter, angivelig for å ha kritisert Pakistans kontroversielle blasfemilover.

Kiyya visste at han kunne bli den neste. Derfor pakket han sakene sine og satte kursen mot Norge og Gimlekollen. Det har han ikke angret på, men det har sin pris.

Den vanskelige tryggheten

I Pakistan var Kiyya relativt begrenset til å skrive om lokale- og innenrikssaker.

- Masteren jeg tar ved NLA Høgskolen gir meg et innblikk i den globale medieindustrien, sier Kiyya, som også er fornøyd med å ha fått utviklet sin journaistiske kompetanse, blant annet på nye digitale flater.

Likevel er det med en bismak i munnen at Kiyya ser på alle mulighetene han har fått i Norge.

- Jeg føler meg trygg her og jeg prøver å tilpasse meg det norske samfunnet, men samtidig så kjenner jeg på

hjemlengsel, vedgår den fryktløse journalisten.

- Jeg føler av og til at jeg har mistet min identitet som journalist, som skal gi en stemme til de stemmeløse.