En verdig fredsprisvinner

– I tillegg til fredsavtale med Eritrea har han gitt folk ytringsfrihet og satt politiske fanger fri. Førsteamanuensis ved NLA Høgskolen i Kristiansand, Terje Skjerdal, gleder seg over fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

NLA Høgskolen har gjennom Mediehøgskolen Gimlekollen arbeidet med medieutvikling i Etiopia siden tidlig på 2000-tallet. Og høgskolen har gode kontakter i miljøet rundt den ferske fredsprisvinneren. Kommunikasjonsrådgiver på statsministerens kontor, Helen Yosef, var i 2007-08 på utveksling ved NLA Mediehøgskolen i Kristiansand gjennom Fredskorpset. Og Etiopia-kjenner og fremste norske ekspert på pressefrihetssituasjonen i Etiopia, Terje Skjerdal, var invitert på middag hos statsministeren i vår. Da måtte han takke nei.
– Det angrer jeg selvfølgelig litt på i dag da, ler Skjerdal.

Journalistutdanning

Skjerdal har vært en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av masterutdanning i journalistikk på universitetet i Etiopias hovedstad, Addis Abeba. I prosjektet NLA Mediehøgskolen drev med støtte fra den norske regjeringen fra 2004 til 2008, ble det utdannet over hundre masterkandidater i journalistikk. Disse er nå plassert i ulike posisjoner i det etiopiske samfunnet. En del arbeider i media, men enda flere arbeider med utdanning av journalister.

Universitetet i Addis Abeba har også en utvekslingsavtale med NLA, og i år er det seks etiopiske studenter på mastergradsstudiet i global journalistikk på Gimlekollen i tillegg til en doktorgradsstipendiat. De jubler over nyheten om nobelpristildelingen.
– Statsminister Ahmed har gjort mye for landet vårt på de halvannet årene han har vært statsminister, og jeg tror prisen kan bli viktig for at han kan fortsette det gode arbeidet han har begynt på, sier mastergradsstudent Ayalew Dejen. 

På bildet under står han som nummer tre fra venstre, sammen med fem av de andre etiopiske studentene i Kristiansand.

Mer åpenhet

Etiopia har forbedret plasseringen sin på den internasjonale pressefrihetsindeksen med 40 plasser fra i fjor til i år – fra 150. plass til 110. plass.
– Jeg tror ikke noen andre land har opplevd et slik hopp siden Reportere uten grenser begynte med indeksen for 20 år siden, sier Skjerdal. Etiopia fremstår nå svært progressivt. Den viktigste forklaringen på dette er nok den nye statsministeren. Da han tok over i april 2018 gikk straks i gang med å lette på medierestriksjonene i landet, han satte alle fengslede journalister fri og er nå i gang med revisjon av alle de ulike medierelaterte lovene i landet.

Positive reformer

– Om noen hadde fortalt meg om denne utviklingen for et år siden, ville jeg knapt ha trodd på det, sier Skjerdal.
– Det er svært gledelig, og det viser at et land som har mange utfordringer, ikke minst på grunn av etniske spenninger, faktisk kan åpne opp for frie medier uten at det fører til borgerkrig, slik mange politikere har fryktet, understreker han.
– Vi skal ikke ta noe av æren fra statsminister Ahmed, men jeg mener faktisk at vi her på høgskolen har vært med å på å gjøre pressefrihet til en viktig markør i den politiske dagsordenen i Etiopia. Nå må vi bare heie på statsminister Ahmed, og håpe at denne prisen kan hjelpe han til å få igjennom enda flere positive reformer for det etiopiske folk og den politiske situasjonen i øst-Afrika, avslutter Skjerdal.