–Musikken rører ved noen strenger i oss
Vi møter Schow i Slottsparken, nærmeste nabo til NLA i Oslo, og får bli med på en spasertur gjennom hans allsidige musikkarriere.
Som liten var han tidlig opptatt av musikk og spilte inn Rock n’ roll, fiskeboll på kassett.
– Jeg husker godt at jeg snakket med pianolæreren min om drømmen om å skape musikk, og ikke ‘bare’ være pianist. Jeg syns det var kjedelig å øve, forteller han. Han ville heller bli musikkprodusent. Musikk var en stor del av oppveksten, og etter hvert tok han hovedfag i Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Pianomusikk som gir rom for refleksjon
Fog, Lyrical Peaces for Piano er verket han nå gir ut, med rolig og meditativ pianomusikk. Musikken er blitt til i hans studio over de siste fem årene.
– Det hele startet som et sideprosjekt som jeg jobbet med i ledige stunder i studio. Det var vanskelig å se hvordan det kunne gis ut siden det verken var jazz eller klassisk. Men jeg opplevde etter hvert at musikken betydde mye for folk, forteller han.
Pianomusikken kommer nå ut som notehefte, musikkvideo og konserter, og du kan høre den på Spotify som både instrumentalversjon og etter hvert med tekster.
– Jeg ønsker at folk skal bli invitert inn til leirbålet og ta imot. Jeg ønsker det skal være en ro mellom notene og tonene. At musikken gir rom for refleksjon, sier han.
Sjekk musikken hans her: http://schow.org
Artikkelen fortsetter under bildet
Instrumentalmusikk med ny funksjon
John Vegard Schow poengterer at lyttemønsteret vårt er blitt endret med Spotify og andre musikkstrømmetjenester som tilbyr spillelister med stemningsmusikk til alle anledninger og situasjoner.
– Det er mange som bruker musikken når de for eksempel studerer. De ønsker ikke bli forstyrret av tekst. Pianomusikk har fått en ny funksjon som er annerledes det vi kjenner fra konsertscenen med store verk av Schubert og Beethoven. Schow lager derfor flere utgaver av pianostykkene sine.
– Én versjon som er ment å lytte til på øret mens man slapper av. Og konsertversjoner som er lengre, med mer improvisasjon og som skal gripe publikum på en annen måte.
– Går fra hjerte til hjerte
–Troen har en veldig stor plass i musikken min, sier Schow.
– Mange av sangene jeg skaper er rettet oppover. Det er en slags lovsang eller bønn. Jeg tror at Gud har skapt musikken og at den kan gå fra hjerte til hjerte. Musikken kan i stor grad være med å åpne opp rom i oss og røre ved noen strenger, reflekterer han.
Ballett og kunst gir nytt liv til musikken
Samlingen med pianomusikk ble først vist frem da Schow inviterte 50 mennesker til intimkonsert i eget studio på Sofiemyr i Akershus.
– Det var veldig gøy. Publikum kommer så nært, og det blir mye lyd når en sitter rett ved flygelet, sier Schow, som ikke ser seg ferdig med prosjektet selv om musikken er produsert.
I samarbeid med ballettdanseren, Klara Mårtensson fra Den Norske Opera og Ballett, har han laget en musikkvideo, der hun danser til tonene.
– Jeg skjønner jo at det ikke alltid er så gøy å se en pianist spille, men at det er veldig vakkert å se en ballettdanser danse, sier Schow, som også har laget en annen musikkvideo der en kunstner får gi liv til tonene med penselstrøk.
Vi har å gjøre med en allsidig musiker som tør å kombinere ulike uttrykksformer, og som har et ønske om å skape noe helt nytt.
Artikkelen fortsetter under bildet
Bildet: Fra innspilling av musikkvideo med kunstner Torild Brandtzæg Andersen og fotograf Mats Andersen.
En ny melodi kommer på vei til studio
Gjennom Slottsparken denne fine høstdagen forteller Schow hvordan musikken kommer til han på vei til studio.
– For å komme til studio pleier jeg å gå. De første ti minuttene går jeg og tenker på det jeg tenkte da jeg gikk hjemmefra. Så har jeg ti minutter der hjernen er litt tom. Jeg går over en golfbane og gjennom en skog, og i løpet av de siste ti minuttene har det som regel kommet en ny melodi, sier han og nynner noen toner for å illustrere.
– Etterpå tar jeg det ned på tangentene.
Musikk skjer når folk møtes
Schow tenkte tidligere at det er viktig å ha noe fint å se på for å få inspirasjon.
– Jeg blir inspirert av å se utover havet, men det kommer ikke nødvendigvis noe mer musikk av det. Rådene mine til studentene er å sette av tid, og være disiplinert og jobbe med håndverket sitt. Og ikke minst å møte andre musikere og spille med dem. Music happends when poeple meet, sier han.
Ekte musikere underviser studentene
Alle som underviser musikk ved NLA i Oslo er selv utøvende musikere, noe som er en viktig grunn til at musikkstudentene får et nært forhold til musikkbransjen i løpet av studiet. Det er ikke uvanlig at musikkstudentene samarbeider med foreleserne på ulike prosjekter, eller at de får innpass i bransjen gjennom dem. Forskningstiden bruker de ansatte ofte til å skape og jobbe med egne musikkprosjekter.
Schow har jobbet med flere større prosjekter av ulik art i sin karriere. Han har laget musikk til TV-serien Vennebyen, og musikk til animasjonsfilmer. Han arrangerte Song of Songs i Bergen i fjor og spiller med sin egen jazztrio, Schows Trio, som også har gitt ut plate.
Internasjonalt samarbeid
Schow har vist at han stadig tenker nytt om musikkproduksjon og sin rolle som musiker. De siste to årene har han også knyttet flere kontakter på reiser til både Kina og India. Og han ser ikke bort fra å ta med NLAs musikkstudenter på internasjonale musikkprosjekter i fremtiden.