To lærerstudenter som vil rekruttere flere

De valgte lærerutdanningen på NLA fordi verdiene er synlige og gir dem inspirasjon til hvordan de kan møte skoleelevene som uendelig verdifulle, når de selv blir lærere.
Planen var at kjæresteparet Emma Opsahl og Erlend Leikvoll skulle stå på stand for NLA på ulike festivaler og sommerstevner i fjor. Men det satte korona en stopper. De er som vanlig like blid og håper på festivalsommer i år.
 

Vokst opp på sommerleir

Emma og Erlend møttes på KRIK Explore nyttårsleir for fem år siden. Gjennom barndommen og ungdomstiden elsket de å være på leir og der snakket de selv med folk på stand som gav dem inspirasjon til valg om fremtiden.

– Det har betydd mye for meg og mine valg å møte folk på stand i ulike sammenhenger. Da har jeg oppdaget nye skoler og fått svar på det jeg lurte på. Mange er veldig usikre på valg av studium og det er mye å velge mellom, forteller Emma som pratet med NLA-studenter på Skjærgårds for to år siden, i forkant av hennes første år på lærerutdanningen.
 
–Jeg har stått på stand for folkehøgskolen jeg gikk på, og da så jeg hvor fin mulighet det var til å bli kjent med nye og bidra til å trygge de jeg møtte på det valget de skulle ta. Å stå på stand for NLA var en gull mulighet for oss til å både jobbe og ha en fin sommer, sier Erlend som omtaler både seg selv og Emma som sosiale mennesker som liker å prate med folk.
 


Kjenner seg igjen i å være usikker

Hva vil dere si til andre som vurderer NLA?
–Man må jo være ærlig og fortelle om det man selv liker ved skolen. Og det var jo grunnen til at vi gjerne ville gjøre denne jobben, fordi vi er så fornøyde med NLA. Og da er det lett å være både ærlig og god reklame, svarer Emma.

–Vi har ikke alltid vært så sikre på at det var lærer vi skulle bli. Vi kan lett kjenne oss igjen i de som prøver å bestemme seg for utdanning. Og jeg tror det hjelper mye at vi kan fortelle at vi også var usikre, sier Erlend.


NLAs verdier er synlige

NLA Høgskolen er et annerledes valg fordi det er en kristen, privat høgskole. Verdiene høgskolen er bygget på, var en viktig grunn til at Emma og Erlend valgte NLA.
 
– Man merker at det er gode verdier i systemet. De ansatte følger opp og ser deg. Det er nært. Og vi som skal bli lærere, lærer om det å kunne se våre elever som uendelig verdifulle. Det er veldig fint, sier Emma.

– NLA er en plass der vi har godt forhold til foreleseren. Det er lav terskel for å spørre om ting, foreleseren kjenner deg. Det er et veldig godt og trygt miljø i klassen, legger Erlend til.
 

Møtes sjelden på høgskolen

Å være kjærester og studere lærer på samme høgskole, ser de ikke på som et problem.
 
– Vi møtes veldig lite på skolen egentlig, sier Emma som er på andre året og Erlend er på tredje.
 
– Det kan jo kanskje bli litt mye lærer i fremtiden, så vi bør jo ikke jobbe på samme skole, ler Emma.
 
–Det fine er at hvis jeg har hatt en vanskelig dag på jobb, er det lett for Emma å forstå. Vi har merket allerede nå hvor nyttig det er å kunne lese og øve sammen, så det er bare tommel opp, konkluderer Erlend.
 

Verdifulle praksisperioder

Både Erlend og Emma går Grunnskolelærer 5 – 10 som betyr at de kan jobbe både på barne- og ungdomsskole, og praksisperiodene har gjort dem sikrere på at karrierevalget er riktig.
 
–Jeg har hatt gode praksisplasser der jeg har fått en større forståelse for verdien av å være lærer. Hvor spennende det er, sier Emma som gleder seg til å få muligheten til å bli ordentlig kjent med elevene når hun er ferdig utdannet.
 
– Som sist praksisperiode, da vi kom inn i samme klasse for andre gang, merket jeg at vi hadde bygget opp en relasjon til klassen, sier hun.