– Studiene gir meg kompetanse som medmenneske
Gjermund, som er oppvokst i Sauda, kom til Bergen i 2008 som sivilarbeider i Laget. Ved siden av denne jobben fulgte han en nettbasert versjon av årsstudium i kristendom ved NLA. Han har etter hvert tatt to bachelorgrader ved høgskolen, både i Interkulturell forståelse og Praktisk teologi og ledelse, og dessuten emner innenfor sammenlignende politikk og psykologi ved Universitetet i Bergen. Etter en liten studiepause begynte han på den internasjonale masteren Master in theology and ministry, og holder nå på å sluttføre masteroppgaven.
– For mange kan utdannelsen sikkert se brokete ut, men jeg ser helt klart en rød tråd i det jeg har tatt. Fagene gir meg kompetanse til å møte ulike mennesker, rett og slett kompetanse som medmenneske, sier den sympatiske studenten.
Rådgiver og megler
Den brede fagkombinasjonen og erfaringene hans var også en av årsakene til at utviklingsminister Dag Inge Ulstein ønsket seg nettopp Øystese som rådgiver.
– Hovedoppgaven min var å spille han god, sier Gjermund. Han var med på alle Ulsteins turer og møter. Han fotograferte, styrte sosiale medier, og holdt kontakten med partiet, regjeringen, embetsverket og mediene. Dessuten delte de troen og brukte tid sammen i bønn.
– Vi ble veldig tett på livet til hverandre. Det var et ekstremt høyt tempo 24/7. Jeg ønsket å være der for Dag-Inge, sier han.
Etter et drøyt år, og etter at de hadde oppnådd mange av målene de hadde satt seg fore, ønsket Gjermund å prioritere videre studier. Den viktigste erfaringen han tar med seg fra rådgiverstillingen er at vi ikke må være oss sjøl nok.
– Vi kan ikke sitte her i Norge og tenke at så lenge vi klarer oss, så betyr det alt. Vi kan ikke se på at mennesker lider uten å gjøre det vi kan for å hjelpe, sier han.
I mars begynte han i stillingen som kommunikasjonsrådgiver i Norges Kristne Råd. Etter mange år i Laget og politikken, har han opparbeidet seg et stort nettverk i Kristen-Norge. Det som trakk ham mot denne jobben var muligheten for dialog mellom ulike aktører.
– Dialog og enhet ligger veldig på hjertet mitt, sier Øystese, som i masteroppgaven i praktisk teologi og ledelse skriver om konflikthåndtering.
– Tørr å ta et valg
Gjermund trives som student på NLA fordi han mener det er god kvalitet på undervisningen og at han får hjelp når han har behov for det.
– NLA har rykte på seg for å være raus og fleksibel med studentene, kanskje mer enn de burde, legger han til med et smil.
– Har du et råd til unge som skal bestemme seg for studier?
– Ikke vær redd for å velge feil! Det er ikke så farlig om du begynner på et studie og etter hvert finner ut at du vil bytte. Jobbmarkedet er i stor forandring, og jeg opplever at organisasjoner i større grad etterspør allsidighet i erfaring, både når det gjelder livserfaring og studier, understreker Gjermund Øystese.