Gir nyhetene til de minste
– Som journalister for barn, må vi være ekstra nøye med hva vi skriver. Komplekse saker må fortelles på en enkel måte, uten å fremstå barnslige eller bli feilaktig. Det kan være en vanskelig balansegang, sier Margrethe Skeie. Hun er 35 år, fra Kristiansand, og tidligere journaliststudent på NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.
Etter å ha jobbet i NRK Sørlandet, NRK Supernytt, Aftenposten og lokal-TV i Oslo, mener hun nå at hun har drømmejobben i den lille redaksjonen i Aftenposten Junior. Hun beskriver det som en redaksjon med faglig høyt nivå, og hvor hun får muligheten til å være kreativ i formidlingen.
Nysgjerrig lesergruppe
Margrethe sier selv at hun alltid vært nysgjerrig, og at hun liker snakke med alle typer mennesker. Nyhetsjournalistikk for barn var imidlertid ikke noe hun tenkte spesielt mye på i begynnelsen av journalistkarrieren. Likevel skjønte hun fort at det var noe hun likte veldig godt.
– Jeg trives svært godt med å jobbe for og med barn! Vi har en nysgjerrig lesergruppe som gir oss mange tilbakemeldinger, tips og råd, sier hun.
– Når jeg snakker med barn prøver jeg alltid å grave litt ekstra. Hva er du opptatt av? Hva slags sosiale medier bruker du? Hva pleier du å gjøre med vennene dine på fritida? Hvilke nyheter har du fått med deg? På den måten prøver jeg å følge med på trender og hva barn er opptatt av i dag, sier Margrethe som også har en sønn som leser avisen hun skriver for.
Godt studiemiljø
Studietiden i på Mediehøgskolen i Kristiansand, skryter hun av.
– Det var et godt miljø, og vi fikk jobbe praktisk veldig tidlig. Det var det jeg likte aller best. Vi bare hoppet rett i det, sier hun.
– Også er det jo en liten skole, så jeg ble godt kjent med både lærere og studenter.
Hun mener det ligger en viktig verdi i at journalister har utdannelse innenfor profesjonen.
– Mye av det jeg kan nå har jeg lært i arbeidslivet, men det har vært veldig viktig å ha utdannelsen i ryggen, for da vet en at kompetansen, etikken og alle grunnprinsippene er på plass. I tillegg er praksisplassen en unik mulighet for å bli kjent med bransjen. Den må praksisstudentene bare benytte seg av, sier hun og oppfordrer kommende studenter til å være nysgjerrige og stå på.
Mange muligheter
Margrethe treffer stadig NLA-journalister både fra eget kull, og de som gikk før og etter henne, når hun er ute på oppdrag. Hun mener utdannelsen har gitt dem et solid utgangspunkt i å utfolde seg på ulike plattformer.
– I tillegg til å være video- og skrivende journalist, eksperimenterer jeg med lyd og podkast, sier hun.
– Det er veldig gøy å få muligheten til å holde på med slike prosjekter, sier sørlendingen.