Musikk som har satt spor

"En stjerne skinner i natt», synger vi i julen. Du hørte den førstegang da Oslo Gospel Choir sang den 1992. Mannen bak både koret og sangen er professor ved NLA, Tore Aas.

Juleplater blir spilt inn om våren og Tore Aas var i gang med innspilling av Oslo Gospel Choirs første juleplate; «Tusen julelys» mai 1992.

Aas startet sammen med Terje Brattli Oslo Gospel Choir i 1988 og har ledet koret og produsert alle platene deres frem til i dag.

De ønsket å inkludere en helt ny julesang, men det begynte å haste og Aas hadde ikke lyktes med å finne på noe nytt.

– Det var 17. mai morgen og jeg sto i gangen sammen med våre to små barn og ventet på min kone som gjorde seg klar. Jeg satt meg ved pianoet, med barna på fanget, og da kom melodien og noe av teksten til den nye julesangen, forteller han.

Med barneprat og 17. mai-stemning i bakgrunnen gjorde han et kjapt opptak av det han hadde komponert og sendte en kassett med taxi til Stortinget der musikerkollega Eivind Skeie feiret nasjonaldagen med Kjell Magne Bondevik. Aas visste at Skeie var rask til å komponere og skrive tekster.

– Han fikk låne kontoret til Carl I. Hagen og skrev resten av teksten. Låten ble spilt inn dagen etter og sånn blir det en god historie av, ler Aas.

Har utdannet mange kjente artister

Tore Aas er professor ved NLA Høgskolen og underviser i musikk på musikkavdelingen som gjennom tidene har utdannet mange kjente og dyktige musikere.

– Hvis du ser et TV-program med band kan du være helt sikker på at en av de som sitter der er fra Staffeldts, sier Aas bestemt.

Stolt historie i 50 år

Staffeldts er det musikkutdanningen kaller seg og navnet kommer av der utdanningen startet, nemlig på Bibelskolen i Staffeldtsgate i Oslo.

Aas har undervist på den adressen i 30 år, men utdanningen går enda lenger tilbake og feirer 50 års jubileum i år. I 2004 ble det høgskole; Høgskolen i Staffeldtsgate og i 2013 fusjonerte de med NLA Høgskolen.

– Musikk var en del av Bibelskolen, det var internat og jeg trivdes veldig godt. Vi ble godt kjent med elevene, det var en hyggelig tid. Men jeg mener skolen har tatt en riktig vei med å bli høgskole, selv om jeg savner å være med studentene på ettermiddagene, mimrer Aas og forteller at Bibelskolen også hadde et skolekor som ikke lenger finnes.


Bildet: Selv om det er lenge siden det var bibelskole i Staffeldtsgate, er inngangspartiet ivaretatt i bakgården på NLA i Oslo.

Norges eldste rytmiske musikkutdanning

Det er stor forskjell på en bibelskole og en høgskole, men det særegne ved musikkutdanningen, nemlig den rytmiske profilen, var der helt fra starten og nivået har alltid vært høyt. NLA har Norges eldste utøvende rytmiske musikkutdannelse og det fantes lenge ikke noe lignende alternativ.

I dag tilbyr NLA i Oslo to bachelorgrader i musikk og i begge står samspill og band sentralt. Ansatte er alle selv utøvende musikere og det er et nåløye man må gjennom for å få plass.

– Det var mange talentfulle folk fra kristne miljø og de flinkeste av dem kom til Oslo og begynte å studere hos oss. Staffeldts var veldig tidlig ute og fikk et godt rykte på byen. Staffeldtsuttrykket er det mange musikere som vet hva er, forteller Aas som ofte jobber med tidligere studenter.

Alle julekonsertene er avlyst

Det er usikre tider for musikere i år. Desember er måneden der de fleste musikere er fullbooket og julekonserter er en kjær tradisjon for mange nordmenn i førjulstiden. I alle år har Tore Aas vært på turné med Oslo Gospel Choir, men i år er alt avlyst.

– Jeg hadde barna på besøk forleden og vi snakket om jul. De minnet meg om at jeg kun hadde vært hjemme én søndag i advent i deres oppvekst. Barna har savnet det, samtidig har de vært en del av miljøet. Vi dro jo de med over alt, forteller Aas som denne julen skal være hjemme og skrive på en lærebok han mener mangler for musikkstudenter.