Music happens when people meet
Bildet over: t.v. Christof R. Davis i studio der han og Schow spilte inn to låter.
John Vegard Schow har en lang musikkarriere bak seg. I tillegg til å være en aktiv musiker og produsent, jobber han på musikkavdelingen på NLA i Oslo. Men denne høsten ville han ut i Europa, gjøre noe annerledes og skape musikk og kontakter med helt nye musikere.
Video: Lite innblikk i noen av møtene han hadde på turen.
Allerede komponert og spilt inn flere låter
Da vi snakker med Schow i starten av november er han i en liten by i Frankrike, Villefrance-sur-Mer hvor han har litt roligere dager og komponerer, før han skal reise videre.
– Det var spesielt spennende i september. Jeg gjorde innspillinger i Nederland, Belgia og England med pianister. Først var det Ron Adelaar i Nederland. En mann i 60-årene som har nærmere to millioner lyttere på Spotify hver måned. Vi laget en låt og spilte den inn hjemme hos han. Den er nå mastret i Sverige og kommer ut neste år. I Brugge i Nederland møtte jeg pianist og komponist Tom Kristiian. Der spilte vi inn en låt med flygel og piano sammen. I Birmingham jobbet jeg med Christof R. Davis. Han er perkusjonist og brukte lokket på flygelet for å lage basstrommer og plukket på strengene for forskjellige perkusjonselementer. Det var veldig gøy å lage noe helt nytt. Det ble to låter; en jazz-låt og en som nesten ble et dance-track, forteller Schow.
Bildet: Schow og Ron Adelaar
Bare den kreative hatten på
Schow opplevde møtene som veldig inspirerende og gav han muligheten til å jobbe annerledes enn hjemme.
– Som musikkprodusent jobber man mye i eget studio. Da er det veldig interessant å komme til andre og se hvordan de gjør det. Og når man ikke trenger å ha teknikerhatten på seg, kan man bare jobbe i det kreative. Bare jobbe som pianist og tenke skapende rundt det man holder på med, sier han.
Håper på mer eksport av norsk musikk
Tanken bak Pianists of The World er å møte forskjellige pianister og lage musikk sammen med dem. Han ønsket også å møte store aktører som har spillelister med mange lyttere.
– Det vil åpne for mulighetene til at det blir mer eksport av norsk musikk til utlandet. Det kan gi drahjelp til norske musikere, kanskje spesielt for den litt smale musikksjangeren med pianister. I denne sjangeren er det ikke alltid et stort plateselskap som står bak. Det er gjerne pianister selv, som har oppnådd å få mange lyttere på Spotify, forklarer han.
Ellers på turen har han møtt representanter for plateselskap, NLAs samarbeidspartnere på utdanningsinstitusjoner og også filmskapere, en sjanger han tidligere også har jobbet med.
Song of Songs
I store deler av oktober var Schow i Spania der det var færre nye prosjekter og Schow fikk tid til å komponere alene og jobbe med prosjektet sitt; Song of Songs, som snart er ferdig med alle åtte kapitler.
Song of Songs-prosjektet skal bli en konsert og en plate på ca 70 minutter med hele Salomos Høysang på engelsk. Samtidig jobbes det både med en dokumentarfilm og en animasjonsfilm basert på musikken.
Bildet: Tom Kristiian i Brugge i Nederland, der de spilte inn en låt sammen.
En lærerik opplevelse
– Det er noe med at når man kommer til utlandet får man gjort mye av det man ikke rekker hjemme. Jeg opplever også å være mer uredd, og folk møter deg med litt nye øyne. Da ser de mer på hva jeg har gjort, når de ikke kjenner meg. Noen får man kontakt med, mens andre er det vanskeligere med. Det er lærerikt på mange områder, avslutter Schow som da gledet seg til siste del av turen der han igjen skulle møte nye musikere og skape mer musikk.