Hvorfor tror du, Rune?
– Å, jeg er veldig glad i å snakke om de virkelig viktige tingene i livet. Hvem er Gud, hva er sant, hvordan får du alt til å henge sammen, er det ok å tvile? I sånne «Grill en kristen»-settinger ønsker jeg alltid å gi ærlige svar på ærlige spørsmål, sier Rune Tobiassen. Han er høgskolelektor i teologi, religion og filosofi på kommunikasjon og livssynstudiene ved NLA. I tillegg er han pastor i Østsida Frikirke i Kristiansand, og forfatteraktuell med boken «17 grunner for at jeg er kristen».
– I denne boken deler jeg noen av grunnene til at jeg er kristen, grunner jeg har kommet fram til gjennom et helt liv, sier han.
– Jeg håper jeg kan inspirere de som er nysgjerrig på kristen tro til å undersøke saken nærmere, og de som allerede tror til å bli mer bevisst på sine grunner til å tro, utdyper han.
Mange grunner
Det ligger ikke noe dypere mening i at han landet på akkurat 17 grunner. Men i de ulike kapitelene kommer han inn på temaer som erfaringer med Gud, naturvitenskap, bønnesvar, det ondes problem og mening.
– For mange er det fremmed og skummelt å sette ord på troen. Når spørsmålene kommer rundt lunsjbordet på jobb, kan det fort bli litt klamt eller kleint om du ikke har tenkt over disse tingene på forhånd. Du bør rett og slett øve. Bruk ord som folk rundt deg, og du selv, skjønner! Lån gjerne gode formuleringer fra andre, men gjør grunnene til dine, understreker han.
Han mener at mange ikke tror de har noe vitnesbyrd, fordi de aldri har hatt noen spesielle opplevelser som de kan referere til. Rune tenker at vi må utvide vitnesbyrdbegrepet til å omfatte svaret som følger etter at man har spurt – ja, men hvorfor er du kristen i dag – akkurat nå? Til tross for at du ikke har svarene på alt, og du ikke får alt til å gå opp, men du er kristen likevel. Hvorfor er du det? Det er jo kjempespennende å høre om, sier Tobiassen.
– Jeg har mange gode grunner for å være kristen. Jeg trenger mange bein å stå på i troa mi. Så om et bein vakler, så har jeg flere andre grunner som fortsatt står fast, fortsetter han.
Trosforsvar
Det Tobiassen skriver om, kalles som oftest for trosforsvar. Dette begreper er han imidlertid litt ambivalent til.
– Skal jeg liksom forsvare Gud? Han kan fint forsvare seg selv. Men jeg pleier å si at det vi glemmer i trosforsvaret, er vi er innkalt som vitner. I «rettssalen» er det ikke vi som skal ha forsvaret, men vi skal være vitner som forteller vår versjon av det vi har sett og hørt. Og da kan vi legge frem hvordan vi har sett Gud. Det blir et vitnesbyrd, og vår versjon av hvorfor vi er kristne.
Ubehagelig
I boken sin skriver han at mange kristne er redde for de vanskelige spørsmålene, fordi det kan være ubehagelig å kjenne på tvil. Ifølge Tobiassen er det mange rundt om i menigheter som sliter med tvil som de forsøker å skjule for fellesskapet. Høgskolelektoren ønsker heller tvilen og spørsmålene velkommen frem i lyset.
– Det motsatte av tro er ikke tvil. Tvil er to tanker i hodet på en gang, og det kan være veldig sunt. Ikke vær redd for tvil, undersøk den heller, og se om det er hold i den! sier han.
– Hvorfor er du kristen, Rune?
– Jeg har et favoritt ti-sekunders vitnesbyrd som jeg bruker for tiden: Det er så mye kaos i denne verden. Jeg har en fred i det kaoset.