En gammel amerikansk salmebok får nye toner

Ole Fredrik Norbye oppdaget salmeboken "Lutheran Hymn Book" fra kirkesamfunnet Missourisynoden på tur til USA for mange år siden. Nå blir det album med ny musikk med de gamle tekstene.

– Jeg syns tekstene var veldig fine og representerer noe litt annet sammenlignet med det vi finner i mange av våre salmetekster. Bibelreferansene i disse amerikanske tekstene forutsetter at man kjenner Bibelen godt for å forstå dem og gir en større dybde. Jeg hadde lyst til å lage ny musikk til disse tekstene og begynte først å skrive til allsang i menigheten min, Messiaskirken. Samtidig tenkte jeg at dette må vi kunne gjøre litt mer ut av, sier Norbye som er jazzpianist og underviser på NLA Staffeldts Musikk i Oslo.

Kollegaer samlet i studio

Norbye har fått med seg kollegaene Sandra Borøy til å synge, Wetle Holte på trommer, Jonny Sjo på bass og Bernt Rune Stray på gitar, alle ansatt ved musikkavdelingen til NLA i Oslo. Sammen skal de lage et album med noen av salmene og vi møter dem under innspilling i studio.

– Når jeg har med så flinke folk som dette, har jeg egentlig bare med meg tekstene, melodi og akkorder, så lager vi arrangementene sammen her i studio. Det kommer alltid mye ideer når vi jobber på denne måten, forklarer han.

Tanken om å lage ny musikk til disse tekstene har ligget og surret i bakhodet på Norbye i noen år. Det var først etter en live-opptreden med en av salmene på en ansattsamling for NLA at de skjønte at samarbeidet burde bli mer enn bare en engangsopptreden. 

På bildet fra venstre: Bernt Rune Stray, Jonny Sjo, Sandra Borøy og Wetle Holte

Varmt og særegent

– Da vi hørte opptaket i etterkant av NLA-samlingen, hørte vi en helt spesiell varme og magi, forteller Jonny Sjo som underviser i samspill på NLA og kjent fra D´Sound.

– Det var på det tidspunktet vi fikk ideen om å gå sammen i studio å spille dette inn. Det er noe som skjer når man er sammen i studio og det er avgjørende for dette prosjektet. I tillegg er det utrolig fett at vi er kollegaer som kommer sammen her og lager noe helt særegent sammen, sier Sjo.

På bildet: Jonny Sjo

Lytter seg til målet

Sandra Borøy har vokalen i dette prosjektet og jobber som høgskolelektor. Hun legger også vekt på hvor spesielt det er for denne innspillingen at de alle er samlet i studio. Det er ikke uvanlig når man spiller inn musikk, at hver enkelt musiker spiller inn sin del alene. Og så settes det sammen til slutt.

– Vi kommer sammen med litt ideer og skisser, egentlig blanke ark for hvordan musikken skal bli til slutt. Det gjør at vi må bruke mye tid på å lytte sammen. Vi bare spiller sammen, lytter på opptaket og finner de kule øyeblikkene underveis, forklarer hun.

– Som vokalist bruker jeg mye tid på å sette meg inn i tekstene på forhånd. Finne ut hvor det er fint å legge trykket og hva betydningene av de ulike setningene er.  Jeg ønsker at de naturlige pustene og nervene i de riktige ordene skal høres på opptak selv om vi ikke spiller det live. Det syns jeg er et veldig spennende, gøy og noen ganger litt krevende arbeid, fortsetter Borøy.

På bildet: Wetle Holte

Oppfyller sin opprinnelige hensikt

Ole Fredrik Norbye tenker at grunnideen bak låtene er at de skal fungere som allsang i menigheter, selv om de nå lager et album av musikken.

– Jeg har jo et håp om at de kan brukes sånn som opprinnelig var ment, i menigheter. Så vi får se om det kanskje også blir et notehefte som egner seg for allsang. Planen nå er å spille inn albumet og så vil det antagelig bli noen kirkekonserter i Oslo, Bergen og Kristiansand. Siden dette er tekster som er godt kjent i USA, kan det jo hende at vi drar dit også, i samarbeid med det kirkesamfunnet som har gitt ut denne salmeboken en gang i tiden, sier Norbye før han går tilbake til tangentene.