Reiser hjem med nytt perspektiv på egen musikk
Elli Mergenthaler er egentlig student i Tyskland på Hochschule für Kirchenmusik i Tübingen, men dette semesteret har hun vært på NLA Staffeldts Musikk i Oslo.
– Undervisningen her er på noen områder veldig annerledes enn hjemme. Og det er interessant å se hvordan musikkundervisning kan foregå på en annen måte. Jeg liker godt fokuset de har her på at studentene skal finne sin egen stemme, skrive egen musikk og vektleggingen av å samarbeide med andre, forteller Mergenthaler.
Tilfeldig at det ble Oslo
I studiebyen Tübingen er hun i ferd med å fullføre en bachelor i Jazz, pop og kirkemusikk med piano som hovedinstrument.
– Jeg har alltid hatt lyst til å dra et annet sted og jeg følte dette var min siste sjanse. Jeg har en tysk venninne i Oslo, og i fjor besøkte Vegard Schow fra NLA vår skole og jeg fikk høre om mulighetene. På den måten ble det NLA og Oslo, forklarer hun.
Et større musikkmiljø på NLA
Et semester i Oslo har vært en spennende endring og Elli Mergenthaler trekker frem flere positive aspekter ved oppholdet. Hun er vant til et lite musikkmiljø i Tübingen, og setter pris på at NLA har mange musikkstudenter.
– Det er bra for meg å ha mange folk rundt meg. Min skole er ganske liten, så det å studere med flere, og også unge musikere, er veldig fint. Her er flere av studentene nemlig yngre enn hjemme, og det er forfriskende å oppleve en annen type energi, forteller hun.
Språkbarrieren har tidvis vært en utfordring, men hun mener det løser seg. – Musikk er mer enn ord, og det er sikkert derfor det fungerer, sier hun med et smil.
Vil lage mer egen musikk
En viktig del av studieprogrammet på NLA Staffeldts Musikk er faget Interpret, som arrangeres hver onsdag. Her møtes musikkstudentene for å spille musikk for hverandre og gi tilbakemeldinger. Før Elli reiser tilbake til Tyskland, skal hun også vise frem sin musikk i dette faget.
– Det føles som et stort steg for meg. Det har vært inspirerende å høre de andre studentene, og nå ønsker jeg å lage mer egen musikk og bli komfortabel med å vise den til andre. Vi oppmuntrer hverandre, og det betyr mye, reflekterer hun.
Bildene i denne artikkelen er tatt av Kolbjørn Kjeka, fra fra faget Interpret. Her får Elli Mergenthaler tilbakemeldinger på musikken sin fra John Børge Askeland og de andre musikkstudentene
Får frem mer av seg selv
NLA Staffeldts Musikk er kjent for rytmisk musikk, som oppfordrer til en friere musikkstil enn for eksempel klassisk musikk.
– Det jeg også tar med meg hjem, er at jeg har lært å i større grad spille på gehør. Jeg tenker at da får man frem mer av seg selv. Det er en fin utfordring for meg å gjøre mer av, sier hun.
Beskriver nordmenn som avslappet
Det var ikke lett å finne et sted å bo i Oslo, men fant til slutt et rom på Grünerløkka i Oslo.
– Det er ganske dyrt, men jeg fant ikke noe annet. Det er til gjengjeld veldig fint og jeg nyter høyt under taket og stukkaturen, forteller hun fornøyd.
Hun har fått et godt inntrykk av nordmenn, og kjenner seg ikke helt igjen i at vi ofte oppleves som vanskelige å komme i kontakt med. Ellers sier hun Oslo er ganske lik byer i Tyskland, men beskriver nordmenn som mer avslappet.
– En dag jeg tok trikken, måtte alle gå av på grunn av tekniske problemer. Jeg ble overrasket over at folk ikke klaget i det hele tatt, de bare gikk av. I Tyskland ville folk ha kjeftet og reagert mer, det var imponerende, ler hun.
Hva er det rareste ved nordmenn?
–Spisevanene! svarer hun raskt. – Når hun jeg bor med kommer hjem i tre-fire-tiden har jeg min kaffepause, mens hun går i gang med å lage middag. Det er rart, det er veldig tidlig, sier Mergenthaler som spiser middag i syv-tiden som resten av Europa.
Fremtidsplanene er åpen
Mergenthaler reiser hjem før jul og skal fullføre studiene i Tübingen. Hva hun skal gjøre i fremtiden er et åpent spørsmål.
– Jeg har jo muligheten til å jobbe som kirkemusiker, men vil nok også jobbe litt freelance og lage min egen musikk. Og kanskje jeg vil studere litt mer, avslutter hun og legger til at oppholdet i Norge har vist henne at man ikke er bundet til én musikkstil. Både jobbe med kirkemusikk og drive med pop eller jazz på siden, er fullt mulig.