Første med bachelor i korledelse

Tonje Haukås Fosse er den første NLA Staffeldts Musikk sender ut med bachelor i korledelse. Med seg på eksamenskonserten, har hun sitt eget kor, Origo.

Kjærligheten for kor fant hun da hun var dirigent for Ten Sing på Voss.

– Man er en gjeng. Uansett om man er dritgod eller helt passe god, gir man hverandre styrke. Og så er det helt fantastisk med alle de som bare synger i fjeset på deg, ler hun og entusiasmen for kor er tydelig.

Origo ble til på Staffeldts

Etter Fosse var ferdig på musikklinjen på Voss, tok hun et år på Rønningen Folkehøgskole der hun fikk fortsette å dirigere på linjen Ten Sing Norway. På NLA startet hun med årsstudium i korledelse og det var der Origo ble til.

– Det beste med Staffeldts må være at jeg har fått meg et kor og jeg har lært veldig mye som jeg har fått prøve og feile med i dette koret. Vi startet som en liten gjeng, men vi har blitt større og etablert som kor, forteller hun.

Egen musikk på eksamenskonserten

Et årsstudium ble til bachelor, og i dag gjør hun seg klar til eksamenskonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo. Og har selvsagt med seg Origo.

– Vi skal synge EP-en vår, der jeg har skrevet alle låtene. Vi skal også gjøre improvisasjon og jeg bruker Vocal painting, sier Fosse. Men må forklare NLAs utsendte at Vocal painting er et språk eller en metode man bruker som dirigent for at koret skal vite hva de skal gjøre i en improvisasjon. 

Mer kor i vente

Til høsten blir det utveksling til Danmark.

– Der er de veldig flinke i rytmisk kor. Origo fortsetter selv om jeg er borte en stund. Vi skal gi ut EP nå, og jeg har lyst til at vi etter hvert kan gi ut et album, sier Tonje Haukås Fosse, før hun må løpe av gårde for å hilse på sensor og gjøre seg klar til konserten.

Video: Klipp fra Tonje Haukås Fosse i aksjon som korleder