Skriver bacheloroppgave i Kenya

NLA-studenter fikk en unik mulighet til å opparbeide seg internasjonal erfaring. Nå skriver de bacheloroppgave i innovasjon og ledelse med utgangspunkt i Kenyansk næringsliv.

Hovedbilde: Tomine Reistad-Gysler og Agnete Lønning Gjøsæter besøker en te-plantasje uten Nairobi i Kenya.

Fem studenter fra NLA Høgskolens økonomi- og ledelsesutdanning Hauge School of Management har funnet veien til Aro-senteret i Bondo, en liten by utenfor Kisumu i Kenya. I to uker skal bachelorstudentene leve tett på det “ekte” Kenya og fungere som konsulenter.  

– Vi skal besøke små bedrifter og hjelpe dem med enkle forbedringer av driften. Som for eksempel å gi råd og veiledning når det gjelder markedsføring og regnskapsføring, forteller Thomas Klungeland. 

Gjennom flere år med studieturer til Nairobi har Hauge School of Management skaffet seg et stort nettverk i Kenya. Etter studieturen i 2023 spurte Thomas om det fantes muligheter for å skrive bacheloroppgaven i og om Kenya.

– Studieturen var en magisk opplevelse hvor jeg fikk møte bedrifter, mennesker, holde seminar og oppleve en helt annen kultur enn den vi hadde i Norge. Kenya var rett og slett et land jeg ville tilbake til! Av den grunn spurte jeg og noen av mine medstudenter lærerne våre om det var mulig å skrive bacheloroppgaven der. NLA åpnet dører og ga oss kontaktpunkter og muligheter, sier Klungeland.

Thomas Klungeland holder et seminar i bedriftsstyring i Nairobi før avreise til Aro-senteret.Thomas Klungeland holder et seminar i bedriftsstyring i Nairobi før avreise til Aro-senteret.

– Unik og spennende 

Tomine Reistad-Gysler og Agnete Lønning Gjøsæter skriver bacheloroppgave sammen i det østafrikanske landet.  

– Vi synes oppgaven vår er unik og spennende. Vi lærer mye om kulturen og får et innblikk i utfordringene Kenyanske bedriftseiere står i, deler de entusiastisk.   

 – Vi håper bedriftene vi besøker får noe ut av vårt opphold her nede. Vi skal analysere deres programmer og komme med forslag til forbedringer, i tillegg til å foreslå hvordan de kan implementere noen av Antlers vellykkede strategier i møte med nye entreprenører. 

Antler er et selskap som driver med startup-programmer i Nairobi.

– Vi skriver om prosjektet de har startet opp, som setter søkelys på forretningsoppstart, og knytter det opp til organisasjonen Antler, som jobber med entreprenører over hele verden, sier Reistad-Gysler og Lønning Gjøsæter 

Utfordringer 

Utfordringene i Kenya er ganske annerledes fra de man møter i Norge. Klungeland legger mye vekt på dette i oppgaven sin, hvor han skriver om hvilke utfordringer nordmenn kan møte på når de skal drive entreprenørskap i Kenya.  

– Jeg ønsker å skrive bacheloroppgaven i Kenya fordi det gjør den mer spennende å utføre. Jeg brenner for entreprenørskap, og jeg brenner for å gi folk bedre muligheter. Her i Kenya får jeg forske på begge deler! 

– Verdifulle erfaringer 

I tillegg til datainnsamling, observasjoner og intervjuer til oppgaven, deltok alle studentene på Regional Conference on New Business Start-ups, en konferanse på Aro-senteret hvor ulike bedrifter er invitert.  

– Vi får verdifulle erfaringer og kunnskap gjennom denne prosessen. Vi har holdt seminarer, besøkt bedrifter og bidratt til samfunnet her i Kenya. Det vil være positivt for oss, også i møte med potensielle arbeidsgivere, sier Klungeland. 

Konferansen var noe av det Klungeland var mest spent på før turen.  

– Den gikk veldig bra, så jeg er fornøyd med det. Det var gøy å være en del av et så stort prosjekt, og i tillegg få være med på en viktig del av arbeidet, sier han. 

De fem bachelorstudentene holder seminar for Agnete Lønning Gjøsæter underviser for kenyanske business-studenter ved Aro-senteret.

– Gikk over all forventning! 

Før avreisen var Reistad-Gysler og Lønning Gjøsæter nysgjerrige på hvordan kulturforskjellene ville påvirke opplevelsen deres. 

– Det gikk over all forventning! Vi var heldig med egen privat kokk som lagde god mat til oss. Kulturforskjellene ble tydeligere her enn i hovedstaden Nairobi, men menneskene her har vært helt fantastiske. Vi har spilt fotball sammen og vært sammen til langt på kveld. De har fått oss til å føle oss hjemme. Landskapet her er mer øde og frodig, og vi merker at vi er på landsbygda, med kuer, sauer og geiter over alt, forteller bachelorstudentene.