Slik blir du korleder
– Det finnes mange forskjellige typer korledere, og den variasjonen trenger vi! Tenk så mange forskjellige typer kor som finnes; ungdomskor, barnekor, popkor, gospelkor, profesjonelle kor, studentkor, damekor, kammerkor - og mange flere, sier høgskolelektor i musikk Linda Kristengård ved NLA Staffeldts Musikk i Oslo.
Kristengård forklarer at mange korledere starter opp som korsanger som etter hvert blir utfordret til å stå foran koret. Noen korledere har studert musikk, noen spiller et annet instrument, andre kaster seg ut i det uten noe musikkbakgrunn.
–Felles for alle, tenker jeg, må være hjerte og engasjement for kor og korarbeid, sier hun.
På bildet: Linda Kristengård med musikkstudenter
Glad av å synge i kor
Å synge i kor er kjent for å gi bedre helse, musikkopplevelser, fellesskap og mye mer.
– Det er et privilegium å kunne arbeide med dette. Å synge sammen i harmoni er noe som gjør oss glad, rett og slett. De fleste vet av erfaring at musikk berører. Og så er det noe helt eget med stemmen, det blir ekstra personlig.
Linda Kristengård underviser i sang og korledelse og har over 20 års erfaring som korleder. Hun har spesialisert seg innenfor rytmisk kormusikk, blant annet ved å ta en mastergrad i rytmisk korledelse ved det jyske musikkonservatorium i Danmark. I tillegg til å undervise ved NLA, har hun blant annet workshops i inn-og utland for kor og korledere.
– Et standard sitat fra sangere i alle slags kor jeg har ledet, er noe sånt som: «Jeg var sliten etter arbeid og hadde ikke lyst til å dra på øvelse i dag. Men etter øvelsen har jeg fått påfyll av energi og kjenner meg oppladet igjen», forteller Kristengård,
Ett år og fornyet kompetanse
Uansett hvilket kor du har engasjement for å lede, kan man få ny inspirasjon og bedre grunnlag med litt kompetanse i bunn. Linda Kristengård underviser Årsstudium i korledelse (UMK) ved NLA høgskolen i Oslo og man kan søke studiet gjennom Samordna opptak.
Les mer om årsstudium i korledelse her
Oppgaver som korleder
Som korleder kan man ha mange oppgaver, alt fra å arrangere en sang til å planlegge turneer med koret sitt. Man skal ha oversikt over det musikalske, og samtidig innsikt i gruppedynamikk og hvordan man kan løse utfordringer som oppstår - både på det musikalske og pedagogiske plan.
Litt om studiet
På Årsstudium i korledelse (UMK) arbeider vi med forskjellige verktøy man kan komme til å trenge som korleder. Hvilken lederstil passer meg, og hvilke sjangere ønsker jeg å arbeide med? Gjennom fag som gehør og arrangering kan man utvikle seg som korarrangør, i musikkproduksjon kan man jobbe med vokalinnspilling.
I hovedinstrument korledelse arbeider vi blant annet med direksjon i forskjellige sjangre, innstudering, stemmebruk, ledelse, og forskjellige måter å forme musikken på. Og det er ikke alltid man trenger å vise taktfigurer, så hva gjør korlederen da? Vi er også innom metodikken «Det intelligente kor», som handler om hvordan de enkelte korsangerne selv kan ta ansvaret for det musikalske uttrykket i koret.
I løpet av året er tanken at man skal finne litt mer ut av hvem man er som korleder, og hvordan man kommuniserer med sitt kor på best mulig måte. Hvordan kan jeg legge til rette for at mine korsangere kan utvikle seg musikalsk, både som enkeltsanger og kor, i et godt fellesskap
Se filmen under med en av studentene som går på årsstudium i korledelse på NLA Staffeldts Musikk.