Om valg av master, migrasjonspolitikk og integrering
Fra politisk aktivist til flyktningkonsulent
Bheki Dlamini arbeider som flyktningkonsulent og miljøarbeider i Ullensvang kommune på Vestlandet. Her deler han hvorfor han valgte å studere interkulturelle studier ved NLA Høgskolen og hvordan hans bakgrunn fra Swaziland har påvirket hans engasjement i flyktning- og migrasjonspolitikk.
Veien til Norge
– Jeg kom til Norge som del av programmet "Student at Risk" i 2015, et initiativ for politiske aktivister og menneskerettighetsforkjempere fra udemokratiske land. Jeg var en av de første som fikk muligheten til å ta mastergraden min her i Norge i interkulturelle studier ved NLA Høgskolen. Før dette studerte jeg Master in Public Administration ved Universitetet i Bergen, som jeg fullførte i 2017. I mange år hadde jeg vært politisk aktiv i Swaziland, og mitt mål var å bidra til et rettferdig og fritt samfunn, forteller Dlamini.
Eksil og asylutfordringer
Dlamini ble fengslet mellom 2010 og 2014, og etter løslatelsen ble han tvunget til eksil i Sør-Afrika. I 2017 søkte han asyl i Norge og møtte utfordringer i asylsystemet.
– Jeg oppdaget raskt at saksbehandlerne ofte hadde en smal ramme for vurderingene sine, og det var vanskelig å få gjennomslag for saker som gikk utenfor denne rammen. Etter flere år i "ventesonen" hos UNE bestemte jeg meg for å studere ved NLA. Interkulturelle studier (IKS) ble et naturlig valg, særlig på grunn av min interesse for flyktning- og immigrasjonspolitikk.
Nysgjerrighet på innvandringspolitikk
Dlamini ble nysgjerrig på hvorfor innvandring, særlig tvungen innvandring, møter motstand i mange demokratiske land.
– Jeg ønsket å forstå hva som ligger bak disse holdningene, og hvordan politiske beslutninger påvirker migrasjonsprosesser. Jeg ble også interessert i hvordan kulturforståelse spiller en rolle i vurderinger av flyktningers saker, spesielt av de som jobber direkte med dem gjennom asylintervjuer og integrasjonsprogrammer.
Masteroppgave om politisk integrering
– I masteroppgaven min fokuserte jeg på innvandreres deltakelse i politiske partier i Norge. Politiske partier har fortsatt stor makt i å bestemme hvem som blir valgt som kandidater til Stortinget og i lokale valg, samt hvilke politiske temaer som får oppmerksomhet. Jeg oppdaget at politisk integrering får mindre oppmerksomhet enn sosial og økonomisk integrering, til tross for at det er et viktig område, sier Dlamini.
Bruken av utdanningen i jobben
Dlamini ser viktigheten av ansatte med flyktningbakgrunn i integreringsarbeidet.
– Jeg mener det er viktig å ha arbeidere med flyktningbakgrunn i dette feltet. Det er et yrkesfelt som er dominert av kvinner, selv om flere flyktninger som kommer til Norge er menn. Jeg håper å bidra til en mer mangfoldig og inkluderende arbeidsstyrke, og jeg ser frem til å utvikle meg videre i jobben, avslutter han.