HSM122 Innføring i bedriftsøkonomi
Alle versjoner:
HSM122 (2024—2025)
HSM122 (2023—2024)
Emnekode: HSM122
Emnenavn: Innføring i bedriftsøkonomi
Undervisningssemester: Høst
Steder: Kristiansand, Bergen, Oslo
Studieår: 2024–2025
Undervisningsspråk: Norsk
Studiepoeng: 10 poeng
Enkeltemne: Nei
Forkunnskapskrav
Emnet krever opptak til bachelor i økonomi og administrasjon eller i innovasjon, markedsføring og ledelse.
Relevans i studieprogrammet
Obligatorisk emne i bachelor i økonomi og administrasjon og i innovasjon, markedsføring og ledelse.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kjennskap til kostnadsbegrepet (periodisering) og forståelse for kostnaders variabilitet
- Har kjennskap til de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene ved tradisjonell kalkulasjon
- har kunnskap om sammenhengen mellom strategiske rentabilitetsmål og budsjett
- kan redegjøre for kalkuleringsteknikker som aktivitetsbasert kalkulasjon, prosesskalkulasjon
- kan redegjøre for metoder for å fordele felleskostnader
Ferdigheter
Studenten kan
- fordele kostnader fra kostnadsart til kostnadssted
- identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og kan løse ulike beslutningsproblemer
- utarbeide kalkyler etter selvkost- og bidragsmetoden.
- foreta avviksanalyse, kjenne årsaker til avvik og kunne foreslå iverksetting av tiltak
- utforme og bruke kalkulasjonssystemer
- estimere kostnadsfunksjoner
- bruke regneark (f.eks. Excel) i bedriftsøkonomi. Legge inn bedriftsøkonomiske data i regneark (f.eks. Excel), analyser dem og beregne nøkkeltall
Generell kompetanse
Studenten
- kan stille kritiske spørsmål til og reflektere over sentrale forutsetninger og antakelser innen det bedriftsøkonomiske fagområdet
Innhold
- Kostnadsteori
- Inntekter (etterspørsel)
- Priselastisitet
- Markedsformer (markedstilpasning)
- Kostnads-, resultats-, og volumanalyse
- Produktvalg med knappe ressurser
- Spesielle beslutningsproblemer (spesialdorer, produsere selv eller kjøpe, m.m.)
- Kalkyler: Bidragsmetoden og selvkostmetoden
- Avviksanalyse for kostnader og inntekter
- Driftsregnskap (normalkost, standardkost, ABC, fordeling av kostnader)
Arbeids- og undervisningsformer
Forelesninger og gruppearbeid.
Arbeidsomfang
Det forventes at studenten legger ned minimum 250 arbeidstimer i dette emnet.
Arbeidskrav
Følgende arbeidskrav må være godkjent før studentene kan framstille seg til avsluttende vurdering:
- En individuell skriftlig oppgave
- To gruppebaserte skriftlige oppgaver
- All undervisning og oppgaveseminar i emnet er obligatorisk. Det kreves at studentene er til stede minst 80 prosent av tiden.
Ved ikke godkjent på skriftlige arbeidskrav gis det ett nytt forsøk samme semester.
Vurderingsuttrykk arbeidskrav
Godkjent/ikke godkjent.
Avsluttende vurdering
Individuell skriftlig skoleeksamen, 4 timer.
Den skriftlige skoleeksamenen er to-delt, hvor del 1 gjennomføres på penn og papir og del 2 gjennomføres digitalt på pc.
Vurderingsuttrykk avsluttende vurdering
Skriftlig eksamen vurderes med gradert karakter A til F, der F er ikke bestått.
Tillatte hjelpemidler
Del 1: Ikke-programmerbar kalkulator og formel-ark (deles ut på eksamensdagen)
Del 2: Alle, bortsett fra kommunikasjon med andre personer og chat-roboter
Eksamensspråk
Norsk eller engelsk.
Progresjonskrav
Ingen
Praksis
Ingen
Studiepoengreduksjon
Dette emnet overlappe 7,5 studiepoeng med (4)HSM105, Grunnleggende bedriftsøkonomi 1.
Emnesperre
Ingen
Evaluering av emnet
Emnet evalueres i henhold til kvalitetssystemet for NLA Høgskolen.
Andre bestemmelser
Emnet kan undervises både på norsk og engelsk.
Tilbys som enkeltemne
Nei
Digital litteraturliste
Litteratur og faglige ressurser finner du her.