IL204 Ressurser, modeller, designtenking og lean startup
Alle versjoner:
IL204 (2024—2025)
IL204 (2023—2024)
Emnekode: IL204
Emnenavn: Ressurser, modeller, designtenking og lean startup
Undervisningssemester: Høst
Steder: Kristiansand, Oslo
Studieår: 2024–2025
Undervisningsspråk: Norsk
Studiepoeng: 7,5 poeng
Enkeltemne: Nei
Relevans i studieprogrammet
Valgfritt emne i bachelor i innovasjon og ledelse.
Innledning
Emnet vil belyse moderne entreprenørskapsteori inkludert ressursbasert teori, kjernekompetanse, effektuering, bricolage, forretningsmodellering, designtenking og lean startup som effektive, bruker- og praksisorienterte entreprenørskaps- og innovasjonsprosesser, samt introdusere studentene til relevant og viktig forskning, teori og modeller innen disse områdene.
Kurset kombinerer reverse classroom pedagogikk med gruppelæring og case-basert læring. Slik lærer studentene en holistisk modell for inkrementell forretningsutvikling av entreprenørskapsprosjekter. Modellen heter S-E-A-M (Systemic Entrepreneurship Activity Method).
Læringsutbytte
Etter fullført studium har studenten følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om viktige prinsipper som ligger til grunn for ressursbasert teori, kjernekompetanse, effektuering, bricolage, forretningsmodellering, designtenking og lean startup
- kan beskrive hovedtrekkene i entreprenørens tenkemåte og metoder
- kan presentere forholdet mellom forretningsstrategi, strategisk design og industridesign
- har kunnskap om hovedelementene i tenkningen og metodene som ligger til grunn for Lean-filosofien generelt og lean startup spesifikt
- kan gjøre rede for hvordan lean startup påvirker vår forståelse av entreprenørskap, samt effektiv ledelse og måling av resultater i oppstartbedrifter
- kan forklare sammenhengen mellom forretningsstrategi (formål, ressurser, forretningside og forretningsmodell), innovasjon og design, samt vurdere hvordan designtenking kan brukes for å jobbe strategisk med nyskaping
Ferdigheter
Studenten
- kan utvikle et entreprenørskapsprosjekt basert på S-E-A-M- metodikken
- kan lede forretningsutviklingen av et entreprenørskapsprosjekt basert på S-E-A-M
- kan vurdere behovet for å styrke selskapers innovasjonsevne og forstå grunnleggende tiltak for å lykkes med dette
- har ferdigheter til å planlegge og gjennomføre prosesser basert på designtenking
- kan analysere og forstå når lean startup kan brukes som et effektivt verktøy for entreprenørskap og innovasjon
- kan bruke prinsipper i designtenking og lean startup for å skape verdier på ulike områder; for interessenter, organisasjoner, bedrifters økosystem, sosialt og samfunnet
- kan vurdere når prinsippene i designtenking er relevante å bruke for å styrke organisasjoners innovasjonsevne
- kan designe og gjennomføre kundeintervjuer i forbindelse med både problemintervjuer (har vi et problem som er verdt å løse) og løsningsintervjuer (løser vi problemet).
Generell kompetanse
Studenten
- har en reflektert tilnærming til ulike innovasjonsrelaterte problemstillinger organisasjoner står overfor
- kan gjennomføre innovasjonsfremmende prosjekter basert på prinsippene undervist i emnet
- behersker grunnleggende bruk av visualisering som kommunikasjonsverktøy
Innhold
- entreprenørskap, definisjon og avgrensninger
- formål (verdier, motivasjon og visjon)
- ressurser (menneskelige og materielle ressurser, salgbare ressurser, finansielle ressurser), ressursbasert syn, kjernekompetanse, effektuering og bricolage
- forretningsidéen, misjon, problemintervjuer, bakgrunn for lean-filosofien og innføring i prinsippene den bygger på, hvordan lykkes med entreprenørskap og designe effektive prosesser for dette basert på lean startup
- forretningsmodellen, systemtenkning, designtenking, innovasjon og entreprenørskap, hovedfaser og viktige elementer i prosesser basert på designtenking, utvikling av prototyper og brukersentrert metodikk, løsningsintervjuer.
- Bruk av designtenking som et strategisk verktøy for verdiskaping, posisjonering og styrking av selskapers konkurransefortrinn
- Dynamisk prosjektledelse innen entreprenørskap, målsettinger, bærekraft, kan-ban
- Dynamisk prognostisering basert på lean metodikk og balanced scorecard.
- Bruk av designtenking og lean startup på praktiske case
- Ledelse og gjennomføring av prosesser i designtekning og lean startup
Arbeids- og undervisningsformer
Videobasert introduksjon, casearbeid i et digitalt entreprenørskapssystem, 9 digitale gruppesesjoner på 90 minutter, gruppeoppgaver, presentasjon og diskusjoner.
Arbeidsomfang
Antatt normert arbeidsmengde for student: ca. 210 timer.
Arbeidskrav
Følgende arbeidskrav må være godkjent før studentene kan framstille seg til avsluttende vurdering:
- 1 Innleveringsoppgave, skriftlig i gruppe på 2-3 personer.
Vurderingsuttrykk arbeidskrav
Godkjent / Ikke godkjent
Avsluttende vurdering
Prosjektoppgave, skriftlig i gruppe på 2-3 personer.
Innlevering av oppgave i slutten av semesteret. Det gis gruppekarakter på prosjektoppgaven.
Vurderingsuttrykk avsluttende vurdering
Det benyttes gradert karakterskala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.
Tillatte hjelpemidler
Alle
Eksamensspråk
Norsk, men engelskspråklige studenter kan levere på engelsk.
Evaluering av emnet
Det vil bli foretatt emneevaluering i henhold til Kvalitetssystem for NLA Høgskolen.
Tilbys som enkeltemne
Nei
Digital litteraturliste
Litteratur og faglige ressurser finner du her.