HSM122 Innføring i bedriftsøkonomi
Alle versjoner:
HSM122 (2025—2026)
HSM122 (2024—2025)
HSM122 (2023—2024)
Emnekode: HSM122
Emnenavn: Innføring i bedriftsøkonomi
Undervisningssemester: Høst
Steder: Kristiansand, Bergen, Stavanger, Oslo
Studieår: 2025–2026
Undervisningsspråk: Norsk
Studiepoeng: 10 poeng
Enkeltemne: Nei
Forkunnskapskrav
Generell studiekompetanse
Relevans i studieprogrammet
Obligatorisk emne i bachelor i økonomi og administrasjon og i innovasjon, markedsføring og ledelse.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kjennskap til kostnadsbegrepet (periodisering) og forståelse for kostnaders variabilitet
- har kjennskap til de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene ved tradisjonell kalkulasjon
- kan redegjøre for kalkuleringsteknikker som aktivitetsbasert kalkulasjon (ABC-kalkyler), og forstå forskjellen mellom ABC-kalkyler og tradisjonelle kalkyler
- kan redegjøre for bruk av driftsregnskap, KRV-analyser og produktvalg
- har forståelse for hva som menes med fleksibelt budsjett og standardkostregnskap
Ferdigheter
Studenten kan
- reflektere over etiske betraktninger om bedriftens formål og drift med tanke på økonomisk, sosiale og miljømessige hensyn
- fordele kostnader fra kostnadsart til kostnadssted
- identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og kan løse ulike beslutningsproblemer
- utarbeide kalkyler etter selvkost- og bidragsmetoden.
- foreta avviksanalyse, kjenne årsaker til avvik og kunne foreslå iverksetting av tiltak
- utforme og bruke kalkulasjonssystemer
- utarbeide inntekts- og kostnadsdiagrammer
- gjennomføre lønnsomhetsvurdering av produkter, avdelinger og bedrifte
- bruke regneark (f.eks. Excel) i bedriftsøkonomi. Legge inn bedriftsøkonomiske data i regneark (f.eks. Excel), analyser disse og beregne nøkkeltall
Generell kompetanse
Studenten
- kan stille relevante kritiske spørsmål til og reflektere over sentrale forutsetninger og antakelser innen det bedriftsøkonomiske fagområdet
Innhold
- Kostnadsteori
- Inntekter (etterspørsel)
- Priselastisitet
- Markedsformer (markedstilpasning)
- Kostnads-, resultats-, og volumanalyse
- Produktvalg med knappe ressurser
- Spesielle beslutningsproblemer (spesialdorer, produsere selv eller kjøpe, m.m.)
- Kalkyler: Bidragsmetoden og selvkostmetoden
- Avviksanalyse for kostnader og inntekter
- Driftsregnskap (normalkost, standardkost, ABC, fordeling av kostnader)
Arbeids- og undervisningsformer
Forelesninger og gruppearbeid.
Arbeidsomfang
Det forventes at studenten legger ned minimum 250 arbeidstimer i dette emnet.
Arbeidskrav
Følgende arbeidskrav må være godkjent før studentene kan framstille seg til avsluttende vurdering:
- to individuelle skriftlige oppgaver
- en gruppebasert skriftlig oppgave
- All undervisning og oppgaveseminar i emnet er obligatorisk. Det kreves at studentene er til stede minst 80 prosent av tiden.
Ved ikke godkjent på skriftlige arbeidskrav gis det ett nytt forsøk samme semester.
Vurderingsuttrykk arbeidskrav
Godkjent/ikke godkjent for gruppearbeidskrav.
Individuelt arbeidskrav vurderes med gradert karakter A til F, der F er ikke bestått.
Avsluttende vurdering
Todelt skriftlig skoleeksamen, 4 timer totalt
- Del 1: Oppgaver uten hjelpemidler
- Del 2: Oppgaver med hjelpemidler
Del 1 teller 40 % og del 2 teller 60 % av endelig vurdering.
Begge delene gjennomføres på samme dag.
Vurderingsuttrykk avsluttende vurdering
Det gis en samlet gradert karakter A til F, der F er ikke bestått.
Tillatte hjelpemidler
Del 1: Forhåndsgodkjent kalkulator og formel-ark (deles ut på eksamensdagen)
Del 2: Alle, bortsett fra kommunikasjon med andre personer og chat-roboter
Eksamensspråk
Norsk eller engelsk.
Progresjonskrav
Ingen
Praksis
Ingen
Studiepoengreduksjon
Dette emnet overlappe 7,5 studiepoeng med (4)HSM105, Grunnleggende bedriftsøkonomi 1.
Emnesperre
Ingen
Evaluering av emnet
Emnet evalueres i henhold til kvalitetssystemet for NLA Høgskolen.
Andre bestemmelser
Emnet kan undervises både på norsk og engelsk.
Tilbys som enkeltemne
Nei