P291 Bacheloroppgave i pedagogikk med vekt på spesialpedagogikk og interkulturell pedagogikk

Alle versjoner:
P291 (2025—2026)
P291 (2024—2025)
P291 (2023—2024)
P291 (2022—2023)
P291 (2021—2022)
P291 (2020—2021)
P291 (2019—2020)
P291 (2018—2019)

Emnekode: P291

Emnenavn: Bacheloroppgave i pedagogikk med vekt på spesialpedagogikk og interkulturell pedagogikk

Undervisningssemester: Vår, Høst

Steder: Bergen

Studieår: 2025–2026

Undervisningsspråk: Norsk

Studiepoeng: 15 poeng

Enkeltemne: Nei

Forkunnskapskrav

EX101 (ex.phil.) og EX102 (ex.fac.), P101-104, P211, P259, P261 og P262.

Relevans i studieprogrammet

Obligatorisk emne i studieprogrammet BAPEDSPIP Bachelor i pedagogikk med vekt på spesialpedagogikk og interkulturell pedagogikk

Innledning

I arbeidet med bacheloroppgaven skal studenten fordype seg i en selvvalgt problemstilling som er forankret i det spesialpedagogiske arbeidsfeltet og fagområdet. 

Ved slutten av studiet har studenten tilegnet seg et visst minimum av kunnskaper og ferdigheter, men formålet for studiet i spesialpedagogikk ved NLA Høgskolen omfatter i tillegg den personlige tilegnelsen av kunnskapene og de moralske holdningene som bør prege pedagoger gjennom livet som helhet.

Bacheloroppgaven gir studenten en mulighet til også å vektlegge det selvstendige og personlige ansvar for de oppgavene og de utfordringene som pedagoger vil møte i ulike sammenhenger i dagens samfunn.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

  • Har inngående kunnskap om et selvvalgt spesialpedagogisk tema, som fører videre ett eller flere emner som studenten har studert og fullført tidligere i studiet.

Ferdigheter

Studenten

  • kan, med utspring i det valgte temaet, formulere en aktuell spesialpedagogisk problemstilling.
  • kan finne fram til relevante kilder og vurdere dem kritisk.
  • kan anvende kildene slik at de belyser problemstillingen.
  • kan anvende forskningsetiske normer for akademisk skriving med hensyn til kildehenvisning, sitering og oppsett av referanseliste.

Generell kompetanse

Studenten

  • viser bred innsikt i valgte tema.
  • kan formidle og drøfte fagstoff muntlig og skriftlig.
  • kan delta i prosesser som bidrar til samarbeid om faglig utvikling.
  • viser kjennskap til regler og retningslinjer for vitenskapelig arbeid.
  • viser gjennom arbeidet med oppgaven evne til selvstendige og begrunnede faglige refleksjoner og vurderinger.

Innhold

Gjennom arbeidet med bacheloroppgaven skal det gjennomføres et selvstendig skriftlig utforskningsarbeid hvor studenten drøfter en selvvalgt avgrenset spesialpedagogisk problemstilling innenfor ett eller flere av  emnene studenten har studert og fullført tidligere. Problemstillingen kan være mer teoretisk orientert og/eller mer praksisorientert. Bacheloroppgaven skal være en litteraturstudie.

Arbeids- og undervisningsformer

Som støtte til studentens selvstendige arbeid gis det obligatorisk undervisning, forelesninger, seminarer, og veiledning, tilpasset den nødvendige progresjonen i arbeidet i oppgaven. 

Det tilbys tre veiledninger, hvorav to er obligatoriske. Studenten skal arbeide selvstendig med bacheloroppgaven, men under veiledning.

Før studentene får tildelt en veileder blant faglærerne skal prosjektet innen en bestemt frist presenteres skriftlig: Forslag til problemstilling, enkel prosjektbeskrivelse, og liste med forslag til selvvalgt litteratur skal leveres inn. Det gis veiledning på problemstilling, selvvalgt litteratur og oppgavens struktur innenfor fastsatte frister. Nærmere informasjon om temavalg og veiledning for skriving av oppgaven finnes i oppgaveheftet og gis i undervisningen.

Studenter som arbeider med oppgaver innenfor samme tema blir oppfordret til å samarbeide, men det skal skrives individuelle bacheloroppgaver.

Oppgaven skal være i samsvar med regler og retningslinjer for vitenskapelig arbeid.

Arbeidsomfang

Ca. 450 timer

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav må være godkjent før bacheloroppgaven kan leveres:

  • All undervisning er obligatorisk. Det kreves 80 % oppmøte.
  • Innen fastsatt frist: Velge et tema innenfor de oppgitte spesialpedagogiske temaområdene og utforme oppgavens problemstilling.
  • Innlevering av prosjektpresentasjon til fastsatt frist. Presentasjonen skal inneholde forslag til problemstilling, enkel prosjektbeskrivelse og de første 300 sidene selvvalgt litteratur. Se ellers formkrav i veiledningsheftet. Innleveringen er forutsetningen for tildeling av veileder.
  • Obligatorisk veiledning. Det gis tilbud om veiledning tre ganger og to av disse er obligatoriske. Studenten skal sende inn bearbeidet utkast til deler av oppgaven før hver veiledningstime.
  • Muntlig presentasjon av oppgaven i seminargruppe. Studenten skal også gi faglig respons på og innspill til de andre deltakernes presentasjoner.
  • Innen fastsatte frister: Finne fram til og velge ut 600-800 sider forskningsbasert faglitteratur med relevans for oppgavens problemstilling. Litteraturutvalget skal godkjennes av veileder innen fastsatt frist, og lastes opp i innleveringsboks på Canvas til fastsatt frist.

Ved ikke godkjent del-arbeidskrav har studenten én ny mulighet innen en gitt frist i samme semester til å oppfylle det manglende arbeidskravet.

Vurderingsuttrykk arbeidskrav

Godkjent/ Ikke godkjent

Avsluttende vurdering

Individuell skriftlig bacheloroppgave. Omfang: mellom 5400 og 6600 ord

Får en student vurderingen ikke bestått (karakteren F) på bacheloroppgaven, kan studenten levere omarbeidet oppgave til ny sensur én gang. Før innlevering av omarbeidet oppgave er studenten forpliktet til å delta i to veiledninger.

Vurderingsuttrykk avsluttende vurdering

Bacheloroppgaven vurderes med gradert karakter fra A-F, der F er ikke bestått.

Tillatte hjelpemidler

Alle.

Eksamensspråk

Norsk, men studenter med annet morsmål kan skrive oppgaven på engelsk.

Praksis

Ingen.

Emnesperre

P290 Bacheloroppgave i pedagogikk.

P292 Bacheloroppgave i spesialpedagogikk

Evaluering av emnet

Det vil bli foretatt emneevaluering i henhold til kvalitetssystemet for NLA Høgskolen.

Andre bestemmelser

P290 eller P292 kan ikke erstatte P291.

Tilbys som enkeltemne

Nei