P320 Kunnskap, læring, verdier og holdninger i individ- og samfunnsperspektiv
Alle versjoner:
P320 (2025—2026)
P320 (2024—2025)
P320 (2023—2024)
P320 (2022—2023)
P320 (2021—2022)
P320 (2020—2021)
P320 (2019—2020)
P320 (2018—2019)
Emnekode: P320
Emnenavn: Kunnskap, læring, verdier og holdninger i individ- og samfunnsperspektiv
Undervisningssemester: Vår
Steder: Bergen
Studieår: 2025–2026
Undervisningsspråk: Norsk
Studiepoeng: 15 poeng
Enkeltemne: Nei
Forkunnskapskrav
Opptak til master i pedagogikk
Anbefalte forkunnskaper
P302 Pedagogisk filosofi og grunnlagstenkning
Relevans i studieprogrammet
Obligatorisk emne i master i pedagogikk
Innledning
I dette emnet er vi opptatt av allmennpedagogiske grunnlagsspørsmål knyttet til pedagogisk psykologi og pedagogisk sosiologi. Disse belyses i tilknytning til lærings- og motivasjonsforskning, i forskning om utdanning og ulikhet (pedagogisk betydningen av etnisitet, kjønn, sosial og kulturell tilhørighet). De undersøkes også i forhold til arbeid med verdier og holdninger. Sentralt i denne sammenheng er begreper som læring, subjektivering, sosialisering og ulikhet.
P320 «Kunnskap, læring, verdier og holdninger i individ- og samfunnsperspektiv» må sees i sammenheng med P321 «Læreplan, verdier og samfunn», og sammen danner disse emnene et faglig tyngdepunkt i mastergrad i pedagogikk med vekt på allmennpedagogiske spørsmål.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har inngående kunnskap om allmennpedagogiske grunnlagsproblemer i pedagogisk sosiologi og pedagogisk psykologi aktualisert i tema fra pedagogisk filosofi, vitenskapsteori og forskningsmetode
- har inngående kunnskap om allmennpedagogiske grunnlagsproblemer knyttet til lærings- og motivasjonsforskning
- har dyptgående innsikt i allmennpedagogiske grunnlagsproblemer knyttet til utdanning og sosial ulikhet og den pedagogiske betydningen av etnisitet, kjønn, sosial og kulturell tilhørighet
- har inngående kunnskap om grunnlagsspørsmål i forskning om pedagogisk arbeid med verdier og holdninger
Ferdigheter
Studenten
- kan drøfte og vurdere allmennpedagogiske problemstillinger knyttet til pedagogisk sosiologi og pedagogisk psykologi
- kan tolke og analysere allmennpedagogiske problemstillinger knyttet til lærings- og motivasjonsforskning
- kan drøfte og vurdere allmennpedagogiske problemstillinger knyttet til utdanning og ulikhet og den pedagogiske betydningen av etnisitet, kjønn, sosial og kulturell tilhørighet
- kan drøfte og vurdere allmennpedagogiske problemstillinger med utgangspunkt i forskning om pedagogisk arbeid med verdier og holdninger
Generell kompetanse
Studenten
- behersker fagterminologi og uttrykksformer innen fagområdene pedagogisk psykologi og pedagogisk sosiologi
- kan anvende kunnskaper innen pedagogisk psykologi og pedagogisk sosiologi for å ta stilling til og drøfte allmennpedagogiske grunnlagsproblemer
- kan formidle og forsvare selvstendig arbeid, både skriftlig og muntlig
- kan legge fram begrunnet helhetlig tenkning for kritikk og forbedring av pedagogisk virksomhet med utgangspunkt i tema fra pedagogisk psykologi og pedagogisk sosiologi
Innhold
Undervisningen i emnet er delt inn i tre moduler:
- Læringens prosesser og dimensjoner
- Kulturpsykologi
- Pedagogikk og samfunn
Sentrale temaer som dekkes i disse modulene er:
- Læring og motivasjon i individ- og kontekstperspektiv knyttet til pedagogisk arbeid
- Mennesket som meningssøkende vesen
- Pedagogisk - sosiologiske teorier og tilnærminger i studiet av pedagogiske institusjoner med vekt på sosial lagdeling og kulturforskjeller - herunder også kjønnsforskjeller.
- Forskning om pedagogisk arbeid med verdier og holdninger
Arbeids- og undervisningsformer
P320 er et samlingsbasert emne. Det vil si at studenter møter på to fysiske seminarer i løpet av semesteret, og ellers følger nettbasert undervisning på Canvas. De fysiske seminarene består blant annet av forelesninger, gruppeseminarer og studentpresentasjoner. Nettbasert undervisning i Canvas består blant annet av digitale forelesninger, refleksjonsspørsmål knyttet til pensumlitteratur, lenker til relevante eksterne medier og chatterom der studenter kan dele tanker og spørsmål knyttet til emnets innhold. Studenter oppfordres til å danne kollokviegrupper på eget initiativ.
Arbeidsomfang
Ca. 450 timer
Arbeidskrav
Følgende arbeidskrav må være registrert som godkjent før studenten kan gå opp til avsluttende vurdering:
1) Obligatorisk fremmøte: Fremmøte på de fysiske 2-dagssamlingene (til sammen 4 dager) og 1 digital samling.
2) Innlevering av to problemstillinger til tekster som inngår i mappevurderingen. Problemstillingene skal godkjennes av faglærer.
Ved fravær opp mot to dager, får studenten mulighet å fullføre et alternativt arbeidskrav. Dette må godkjennes av faglærer for å kunne gjøre opp for fravær. Ved fravær på mer enn to dager, må emnet tas på nytt.
Vurderingsuttrykk arbeidskrav
Godkjent / Ikke godkjent
Avsluttende vurdering
A) Mappevurdering med to deler:
Mappetekst 1: Refleksjon over to tekster fra litteraturlisten for emnet der studenten drøfter disse i et kritisk perspektiv i lys av en problemstilling formulert ut fra de valgte tekstene. Omfang: 1000-1500 ord. Problemstillingen til refleksjonsteksten skal på forhånd godkjennes av emneansvarlig.
Mappetekst 2: Temaessay over en selvvalgt problemstilling som reflekterer grunnlagstenkning relatert enten til diskusjoner i faget, eller til praksisfeltet. Omfang: 2500-3000 ord. Problemstillingen til temaessayet skal på forhånd godkjennes av emneansvarlig.
Mappetekst 1 og mappetekst 2 leveres samlet som en mappe innen en angitt frist. Det gis en samlet karakter etter gradert skala (A-F), der hver av tekstene må være vurdert til ståkarakter.
B) Muntlig eksamen med samtale om de innleverte tekstene i del A), sett i lys av innholdet i emnet. Det gis en selvstendig gradert karakter (A-F) på muntlig eksamen.
Karakteren på mappen blir kunngjort på muntlig eksamen. Hvis en student får karakteren F på mappen, gjennomføres ikke muntlig eksamen.
Del A og B teller 50% hver i en endelig karakter for emnet, og må begge vurderes til ståkarakter i samme semester for at emnet skal regnes som bestått. Dersom sammenregningen gjør at kandidaten vil havne midt mellom to karakterer, blir den beste karakteren stående. Dersom en student får karakteren F (ikke bestått) på mappen eller på muntlig eksamen, må studenten levere inn nye mappetekster med nye problemstillinger, og ha ny muntlig eksamen.
Vurderingsuttrykk avsluttende vurdering
Det gis gradert karakter fra A-F, der F er stryk.
Tillatte hjelpemidler
Mappetekstene: Alle hjelpemidler tillatt
Muntlig eksamen: Ingen hjelpemidler tillatt
Eksamensspråk
Norsk.
Andre språk kan godkjennes etter søknad.
Progresjonskrav
P320 og P321 kan tas samme semester. Hvis emnene tas i forskjellige semester, starter man med P320. Må bestås for å ta P3Pro.
Praksis
Ingen
Studiepoengreduksjon
15 studiepoeng mot P301 Læring og organisering av pedagogisk virksomhet, når eksamen i P301 er avlagt studieåret 2013-2014 eller senere.
Evaluering av emnet
Det vil bli foretatt emneevaluering i henhold til kvalitetssystem for NLA Høgskolen.
Tilbys som enkeltemne
Nei.