Praktisk teologi og ledelse, årsstudium

Studieprogramkode:
PTL1G
Studieprogramnavn:
Praktisk teologi og ledelse, årsstudium
Kull:
2025 Høst
Undervisningsspråk:
Norsk
Studiested:
Bergen
Studiepoeng:
60 poeng
Grad:
Årsstudium
Oppstart:
Høst
Årsstudium i praktisk teologi og ledelse har med utgangspunkt i kristen danningstradisjon som mål å utvikle formidlere og ledere, særlig til kirker og kristne organisasjoner.

Årsstudiet i praktisk teologi og ledelse er utformet for å oppfylle minstekravene for å jobbe som menighetspedagog/trosopplærer i Den norske kirke (30 sp. PED og 30 sp. KRD/TEOL, som del av eller i tillegg til en bachelorgrad).

Årsstudiet i praktisk teologi og ledelse vil også kunne være en relevant del av en yrkesutdanning for folkehøyskole- og bibelskolelærere, barne- og ungdomsarbeidere, pastorer, forsamlingsledere, musikalske ledere, frivillighetskoordinatorer og andre yrkesgrupper innenfor menighetsarenaen både i Den norske kirke, i de kristne organisasjonene og i frikirkene.

Dette årsstudiet vil også være relevant for alle som ønsker et år med innføring i praktisk teologi og ledelse i lys av en kristen dannelsestradisjon med kirken som primærkontekst, fokusert gjennom samspillet mellom undervisning – praksis – samarbeid – veiledning.

Årsstudiet i praktisk teologi og ledelse kan som helhet inngå i Bachelor i teologi ved NLA Høgskolen. De mest naturlige studieretningene er menighet og ledelse eller kirkelig undervisning og læring, men man kan også gå videre til studieretningene bibelfag med grunnspråk og livssyn og apologetikk. Studiet kan også som helhet inngå som obligatoriske emner og valgemner i Profesjonsutdanning i teologi (presteutdanning) ved NLA Høgskolen (tilbys primært i Bergen). Dette gir en profilert start på presteutdanningen og et kompetansefortrinn innen ledelse.

Bachelor i teologi vil avhengig av studieretning kunne kvalifisere for opptak på Master in theology and ministry (som kan kvalifisere for tjeneste som kateket) og Master i teologi ved NLA Høgskolen, se studieplaner for opptakskrav.

Generell studiekompetanse
Norsk. Noe undervisning kan bli gitt på engelsk og svensk.
Det er krav om politiattest. jf. Forskrift til universitets- og høyskoleloven, kapittel 6. Dette innhentes i forkant av studiestart.
Det er krav om skikkethetsvurdering jf. Forskrift til universitets- og høyskoleloven, kapittel 7.
Nærmere informasjon om dette blir gitt til studenten ved oppstart.

Etter fullført og bestått studium har studenten følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om teologi og ledelse i praksis i lys av en kristen danningstradisjon med kirken som primærkontekst, fokusert gjennom samspillet mellom undervisning – praksis – samarbeid – veiledning
  • kjenner til praktisk teologi og ledelse som forsknings- og formidlingsfag og om disse fagområdenes historie, tradisjon og egenart og plass i samfunnet

Ferdigheter

Studenten

  • kan reflektere over, vurdere og formidle sentrale problemstillinger knyttet til fortolkningen og formidlingen av bibelske tekster i ulike kontekster
  • kan bruke relevante faglige verktøy og formidlingsformer i både menighetsbyggende og samfunnsbyggende innsats som leder og veileder
  • har grunnleggende ferdigheter som leder i forskjellige roller i menighet og samfunn.
  • kan reflektere over og gjøre bruk av fundamentale kulturelle, utviklingspsykologiske, danningsmessige, og teologiske perspektiv på trosopplæring for barn og ungdom
  • har grunnleggende ferdigheter i forskjellige former for ledelse
  • kan reflektere over praksis i lys av egne erfaringer og i dialog med teorier om i lys av kristen livstolkning

Generell kompetanse

Studenten

  • har innsikt i yrkesetiske problemstillinger knyttet til ledelse og veiledning, særlig i en kirkelig praksiskontekst
  • kan formidle sentralt fagstoff skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer
  • kan delta i faglige samtaler som fokuserer praktisk teologi og ledelse på en slik måte at dette kan bidra til utvikling av god praksis

Årsstudium i praktisk teologi og ledelse (PTL) er satt sammen av seks emner á 10 studiepoeng. Emnene er delt mellom 30 sp. KRD/TEOL og 30 sp. (REL-)PED. I tillegg gjennomføres et praksisemne på langs gjennom studiet. Tabellen under viser semesterplassering for emnene og normal progresjon på fulltid. Studenter som ønsker en lavere studieprogresjon, kan søke enkeltemneopptak utvalgte emner.


Høst

Vår

10 sp.

RELPED131

Kristent ungdomsarbeid (ped)

RELPED110  

Relasjonsledelse (ped)

10 sp.

TEOL110

Bibelen – tekst, tolkning og formidling (teol)

RELPED130

Danning og trosopplæring for barn (ped)

10 sp.

TEOL130  

Innføring i praktisk teologi (teol)

TEOL141

Teologi for kirken og det kristne livet (teol)

(0 sp.)

PTLPRA

Praksis PTL årsstudium

Gjennom måten årsstudiet i praktisk teologi og ledelse organiseres legges det til rette for en klasse/team-følelse. Det er fokus på fire arenaer for læring: undervisning, praksis, kollokviegrupper og veiledning.

Den vanlige studierytmen er slik (mindre avvik/tilpasninger kan forekomme):

1 uke undervisning NLA Bergen

2 uker selvstudium/praksis Selvvalgt sted

Undervisning:

Undervisningen er prosessorientert, og det tas i bruk varierte undervisnings- og læringsformer. Undervisningsukene rammes inne av praksisrefleksjon både i starten og slutten av uken. Ukene rammes også inn av at det daglig leses ulike sentrale tekster i fellesskap. Samtidig prøves denne lesningen mot mer ferdighetsorienterte øvelser og refleksjoner. Målet med dette er å skape stadige, hermeneutiske sirkelbevegelser mellom undervisning, praksis, samtale og veiledning.

Praksis:

Det er langsgående praksis gjennom hele studieåret.

Veiledning:

Veiledningen er knyttet til undervisningsukene, da som veiledning i gruppe, ledet av lærere eller andre erfarne ansatte. Veiledning finner også sted gjennom veiledningen fra lærere og ved den kontinuerlige samtalen med praksisveileder på praksisplassen.

Studietur:

I vårsemesteret gis det mulighet til studietur/retreat.

Varierte vurderingsformer, som ulike varianter av muntlig eksamen og skriftlige hjemmearbeider av kortere og lengre varighet. Se emnebeskrivelser for detaljer.

Årsstudium i praktisk teologi og ledelse kjennetegnes av et gjennomgående samspill mellom undervisning, praksis og selvstudium.

Praksis bidrar til å oppfylle sentrale deler av årsstudiets samlede læringsutbytte:

Kunnskap:

Studenten

  • har kunnskap om teologi og ledelse i praksis i lys av en kristen danningstradisjon med kirken som primærkontekst, fokusert gjennom samspillet mellom undervisning – praksis – samarbeid – veiledning

Ferdigheter:

Studenten

  • kan bruke relevante faglige verktøy og formidlingsformer i både menighetsbyggende og samfunnsbyggende innsats som leder og veileder
  • har grunnleggende ferdigheter som leder i forskjellige roller i menighet og samfunn.
  • kan reflektere over praksis i lys av egne erfaringer og i dialog med teorier om kristen livstolkning

Generell kompetanse:

Studenten

  • har innsikt i yrkesetiske problemstillinger knyttet til ledelse og veiledning, særlig i en kirkelig praksiskontekst
  • kan delta i faglige samtaler som fokuserer praktisk teologi og ledelse på en slik måte at dette kan bidra til utvikling av god praksis

Gjennomføring

Studenten har praksis som beskrevet i emnebeskrivelse for TEOL130 Innføring i praktisk teologi og TEOL141 Teologi for kirken og det kristne livet (35-40 timer pr emne). I disse emnene vurderes praksis til godkjent/ikke godkjent som arbeidskrav.

I tillegg skal studenten ha 140-160 timer praksis knyttet til helheten i årsstudiet. Praksisen kan gjennomføres på samme praksissted som i emnene TEOL130 og/eller TEOL141, eller på et annet sted. Studenten tildeles praksisplass etter å ha meldt inn ønsker med utgangspunkt i tilgjengelige praksisplasser. For å bli godkjent som praksisplass er en avhengig av at det er knyttet en godkjent praksisveileder til praksisplassen. Som utgangspunkt skal praksis være omtrent likt fordelt mellom høst- og vårsemesteret, men dette kan justeres noe ved behov.

Praksis knyttet til helheten i årsstudiet vurderes til bestått/ikke bestått etter innstilling fra praksisveileder på bakgrunn av sluttrapport som dokumenterer studentens arbeidsoppgaver og tilfredsstillende deltagelse. Dette skjer når hele praksisen er avviklet, dvs. normalt i vårsemesteret.

Det vil bli foretatt evaluering av studieprogrammet i henhold til kvalitetssystem for NLA Høgskolen.
Utgifter til ev. deltagelse på studietur/retreat dekkes av studenten.