Årsstudium i Norsk 5.-10., nettbasert
- Nettbasert
- Årsstudium, samlingsbasert
- 60 studiepoeng
- Høst
Som norsklærer får du en unik mulighet til å bety noe helt spesielt for barn og unge. Faget skal ikke bare bidra til å forberede elevene til å delta i et samfunns- og arbeidsliv preget av et stadig mer komplekst tekstmangfold. Norskfaget er også sentralt i elevenes utvikling som mennesker. Utvikling av fantasi og kreativitet, danning og sosialisering, identitetsutvikling og forberedelse til demokratisk deltakelse – alt dette skal norskfaget romme. Som student på NLA Høgskolens nettstudium i norsk, får du muligheten til å utforske det mangfoldige norskfaget sammen med medstudenter og engasjerte, erfarne lærere fra NLA. Utdanningen gir deg det verktøyet du trenger for å drive god, forskningsbasert undervisning i norskfaget på mellom- og ungdomstrinnet.
Om utdanningen
Studiet består av Norsk 1 og Norsk 2. Disse går parallelt gjennom året og består hver av et emne på 15 studiepoeng per semester. Dersom man ønsker å ta studiet på deltid, starter man med norsk 1. Søk gjennom lokalt opptak.
Det er også mulig å søke om lokalt opptak dersom man bare ønsker å ta enkeltemner. For å ta Norsk 2 kreves det at man har tatt Norsk 1 eller tilsvarende tidligere, eller at man tar Norsk 1 og Norsk 2 parallelt.
Norsk 1
Norsk 1, 5.-10. modul 1: Å utforske litteratur (GL5NOR1AN, 15 stp.) går om høsten. Emnet fokuserer på lesemotivasjon, litteraturdidaktikk og litteraturteori, med vekt på barne- og ungdomslitteratur. Nynorskdidaktikk er også et sentralt tema i emnet.
Norsk 1, 5.-10. modul 2: Språklig struktur og mangfold (GL5NOR1BN, 15 stp.) går om våren. I dette emnet står språket som system og språklig mangfold sentralt. I tillegg gir emnet en innføring i de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving, muntlighet og digital kompetanse, med vekt på tilpasset opplæring og læringsfremmende vurdering. Lese- og skrivevansker tas også særlig opp i dette emnet.
Norsk 2
Norsk 2, 5.-10. modul 1: Literacy – muligheter, utfordringer og deltakelse (GL5NOR2AN, 15. stp.) går om høsten. Emnet gir en dypere innsikt i de grunnleggende ferdighetene, med et særlig fokus på digitale ferdigheter, kritisk literacy og retorikk. Tilpasset opplæring og læringsfremmende vurdering står sentralt også i dette emnet. Norskfagets historie og egenart, dybdelæring og tverrfaglighet er også viktige tema.
Norsk 2, 5.-10. modul 2: Språk og litteratur i et historisk perspektiv (GL5NOR2BN, 15. stp.) går om våren. Emnet tar for seg språklig og litterært mangfold i et historisk perspektiv. Sentrale tema her er litteraturhistorie, litteraturteori og litteraturdidaktikk, språkhistorie, talemål, språklig mangfold i Norden og språkdidaktikk.
Undervisning og kommunikasjon
All undervisning og kommunikasjon foregår via læringsplattformen Canvas. Hvert emne består av tre læringsstier i Canvas, tre enkeltdager med digital undervisning og tre gruppesamtaler med medstudenter via nett. I læringsstiene arbeider du selvstendig med digitalt undervisningsmateriell, når det passer deg. Her har du også anledning til å stille spørsmål til faglærerne og diskutere fagstoffet med medstudenter. De digitale undervisningsdagene består av en kombinasjon av samtaler, gruppeoppgaver, individuelle oppgaver, forelesninger og innlegg fra studentene. I de nettbaserte gruppesamtalene drøfter studentene forberedte faglige problemstillinger. Det er knyttet ulike muntlige, skriftlige og digitale arbeidskrav til de ulike emnene for å sikre god progresjon i læringsarbeidet. Du vil få tilbud om faglig veiledning i arbeidet med de ulike arbeidskravene.
Karrieremuligheter
Sammen med grunnskolelærerutdanning, PPU eller annen godkjent pedagogisk utdanning, vil studiet gi undervisningskompetanse i norsk. For å undervise i norsk på mellomtrinnet kreves det 30 studiepoeng i norsk, og for å undervise i norsk på ungdomstrinnet kreves det 60 studiepoeng.
Opptakskrav
Opptakskrav for studiet er generell studiekompetanse. Det anbefales i tillegg god kompetanse i norsk muntlig og norsk skriftlig, nynorsk og bokmål.
Datoer for digitale samlingsdager studieåret 2024/2025
Samlingsdagene er obligatoriske og varer fra 09:10-15:05. Med forbehold om endringer.
Høsten 2024
Norsk 1, 5.-10. modul 1: Å utforske litteratur (GL5NOR1AN)
torsdag 29. august
torsdag 19. september
torsdag 24. oktober
Norsk 2, 5.-10. modul 1: Literacy – muligheter, utfordringer og deltakelse (GL5NOR2AN)
fredag 30. august
torsdag 26. september
torsdag 31. oktober
Våren 2025
Norsk 1, 5.-10. modul 2: Språklig struktur og mangfold (GL5NOR1BN)
torsdag 23. januar
torsdag 13. februar
torsdag 20. mars
Norsk 2, 5.-10. modul 2: Språk og litteratur i et historisk perspektiv (GL5NOR2BN)
torsdag 16. januar
torsdag 6. februar
torsdag 27. mars