Barnehagelærerutdanning, samlingsbasert
- Bergen, Oslo
- Bachelor, deltid
- 180 poeng
- Fire år
- Høst
Om studiet
Vår deltidsutdanning er tilrettelagt for deg som ønsker å kombinere jobb og studier. Det er spesielt egnet for deg som allerede arbeider i barnehagen som assistent eller fagarbeider, men er ikke et krav for å ta utdanningen. Studiet går over 4 år og er nett- og samlingsbasert.
Hva lærer du?
Barnehagehverdagen er sammensatt av lek, læring og omsorg der syv ulike fagområder flettes inn i hverandre. Derfor er utdanningen organisert i kunnskapsområder som hvert har et omfang på 15 - 30 studiepoeng. Du vil lære å tilrettelegge for omsorg, lek, utforsking og læring i barnehagen. I tillegg vil du få leder- og veiledningskompetanse, faglig og estetisk kompetanse og kunnskap om barns utvikling.
Hvor kan du få jobb?
Som barnehagelærer kan du arbeide som pedagog, pedagogisk leder eller styrer i en barnehage. Du kan også få arbeid som SFO leder i skolen.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Det er også mulig å søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Realkompetansesøkere må være fylt 25 år og dokumentere fem års praksis. Se mer om hvilke krav som gjelder på denne siden.
Oppbygging av studiet
Undervisningen består av forelesninger, seminar, ekskursjoner og prosjektarbeid. Du som student vil også være aktiv i en basisgruppe, der dere arbeider med fagstoff, arbeidskrav og eksamen, både med og uten veileder til stede. Undervisningen vil bestå av samlinger i Bergen for Bergenskullet og samlinger i Oslo for Oslokullet. I tillegg vil det være nettdager som i stor grad vil være felles.
Praksis
Du skal ha hundre dagers praksis i løpet av studiet. Praksisperiodene er delt i perioder på to til fire uker, og du er til stede i tildelt praksisbarnehage hele uken. I to av praksisperiodene i studiet kan du ha praksis i egen barnehage dersom du har et slikt ansettelsesforhold. I praksis vil du få tett oppfølging av en praksislærer som er ansatt i praksisbarnehagen og fra en veileder ved NLA Høgskolen. I det fjerde kunnskapsområdet kan du søke om utenlandspraksis.
Utveksling og internasjonalisering
På bachelorprogrammet i barnehagelærerutdanning (deltid) er det faglig anbefalt å reise på utveksling i sjuende semester. NLA har utvekslingsavtaler med universiteter og høgskoler over hele verden. Mer informasjon om anbefalte utvekslingsmuligheter finnes på NLAs nettsider om utveksling. Utvekslingssemesteret vil erstatte fordypningsemnet. Dersom studiested i utlandet ikke kan tilby praksis, må 5 dagers praksis tas i Norge i forkant/etterkant av utvekslingssemesteret.
Det blir gitt tilbud om alternativ praksis i utlandet, integrert i kunnskapsområdet SRLE i 3. studieår. Det er utarbeidet egne regler/krav for tildeling av alternativ praksis i utlandet.