Kunst og håndverk 1 KFK, 1.-10.trinn
- Bergen
- Videreutdanning
- 30 studiepoeng
- Deltid, samlingsbasert
- To semester
- Høst 2025
Kunst og håndverk KFK, 1.-10. trinn
Kunst og håndverk KFK er opprettet spesielt for Kompetanse for kvalitet, og er derfor uten studieavgift. På Udir sine nettsider kan du lese mer om videreutdanning for lærere, og søke om om stipend eller vikarordning innen 1. mars. Alle kan søke NLA Høgskolen om opptak fra 1. april. Søkere som har fått innvilget vikar- eller stipendordning hos Utdanningsdirektoratet, blir prioritert om de søker innen fristen 15. april. Søkere utenfor KFK-ordningen kan tas opp til ledige studieplasser.
Om videreutdanningen
Kunst og håndverk 1 består av seks moduler. Studiet er samlingsbasert med tre stedsbaserte samlinger pr semester. I tillegg er det nettbaserte undervisningssamlinger og mellomliggende arbeidskrav. Emnet gir innføring i kunst, håndverk og formgiving. Studenten skal få erfaring med varierte arbeidsmetoder og ulike materialområder og medier knyttet til begynneropplæring i gjeldende læreplan for trinn 1.-10. trinn i grunnskolen.
Emnet vektlegger arbeid med håndverk, materialer, redskap og teknikker. Lek, ferdighetstrening og utforskning står sentralt. Materialer, farger, former og digitale uttrykk bearbeides med metoder og verktøy tilpasset 1.-10. trinn. Fagdidaktikk og profesjonspraksis er en integrert del av arbeidet. Undervisningen tar opp skolefagets historie frem til i dag og legitimerer det som allmenndannende.
Den forbereder studenten på sitt yrke med praktiske øvinger relatert til fagets vitenskapelige perspektiver og metoder. Egne erfaringer i faget skal utvikle studentene til gode veiledere for elevene i deres skapende prosesser og gi kunnskap i lærings- og støtteformer som fremmer elevenes faglige utvikling.
Arbeids- og undervisningsformer
- forelesninger
- seminar
- veiledning
- selvstudium og eget verkstedarbeid
- muntlig presentasjon
- skriftlig innlevering
- oppgaver tilknyttet praksisfeltet
- ekskursjon
Avsluttende vurdering
Individuell eksamen: Mappevurdering: Praktiske oppgaver med skriftlig og visuell dokumentasjon presenteres i en eksamensutstilling.
Søknadsprosessen 2025-2026
- Søk Udir om stipend- eller vikarordning innen 1. mars.
- Søk NLA Høgskolen om studieplass innen 15. april.
- Hvis det er ledige plasser kan søkerne uten stipend- eller vikarordning tilbys studieplass.
Se Utdanningsdirektoratets nettsider for oppdatert og utfyllende informasjon om søknadsprosessen 2025-2026.
Merk at Utdanningsdirektoratet ikke vurderer om du er kvalifisert for opptak til en bestemt videreutdanning når de tildeler stipend- eller vikarordning.
Generelle opptakskrav for Kompetanse for kvalitet
Godkjent lærerutdanning. Det vil si en utdanning som kvalifiserer for tilsetting som lærer i grunnskolen. Se Opplæringsforskrifta kapittel 12.
Det kan i enkelte tilfeller gjøres unntak for dette når den aktuelle videreutdanningen vil bidra til at søkeren oppfyller kravene for tilsetting i undervisningsstilling. Et eksempel på dette er en utdannet barnehagelærer som ved å ta videreutdanningen Norsk 2 KFK fullfører 60 studiepoeng med undervisningsrettet videreutdanning, og dermed kan ansettes på barnetrinnet. Husk at det alltid er arbeidsgiver som vurderer om en tilleggsutdanning er relevant for å oppfylle tilsettingskravene.
Studenter som får studieplass må være tilsatt i en undervisningsstilling i skolen i studieperioden.
Ved eventuelt ledig plass kan det vurderes å fravike dette hvis søkeren kan dokumentere annen tilknytning til en skole, slik at det er mulig å gjennomføre alle arbeidskrav og ellers delta i studiet på grunnlag av egen praksiserfaring i studieåret.
Noen videreutdanninger har egne faglige tilleggskrav.
Økonomi
Det er ikke studieavgift på dette studiet. Semesteravgiften for medlemskap i studentsamskipnaden Sammen er valgfri. Gjennom Utdanningsdirektoratet kan du søke om stipend- eller vikarordning.
Til oversikten: Videreutdanning for lærere