Programmering KFK, 1.-7. trinn

Programmering KFK, 1.-7. trinn
  • Nettbasert
  • Videreutdanning
  • 15 studiepoeng
  • Deltid
  • To semester
  • Høst 2025
Frist 15. april Søk fra 1. april

Om videreutdanningen

Programmering KFK er opprettet spesielt for Kompetanse for kvalitet, og er derfor uten studieavgift. På Udir sine nettsider kan du lese mer om videreutdanning for lærere, og søke om om stipend eller vikarordning innen 1. mars. Alle kan søke NLA Høgskolen om opptak fra 1. april. Søkere som har fått innvilget vikar- eller stipendordning hos Utdanningsdirektoratet, blir prioritert om de søker innen fristen 15. april. Søkere utenfor KFK-ordningen kan tas opp til ledige studieplasser.


Hva lærer du?

Videreutdanningen gir økt kompetanse innenfor programmering knyttet opp til gjeldende læreplan. I tillegg til tverrfaglige perspektiv vil emnet rette fokus mot kompetansemål i matematikk, kunst og håndverk, musikk og naturfag.

Studentene vil møte ulike didaktiske modeller som vil være sentrale i undervisning i og med programmering. Emnet vektlegger digital og analog tilnærming til programmering (med og uten PC). Opplæringen tar sikte på å være praksisnær. I emnet vil det bli lagt til rette for skapende læringsprosesser, algoritmisk tenking og utforsking.

Emnet består av varierte arbeids- og undervisningsformer, som f.eks. nettleksjoner, selvstudium, øvingsoppgaver, selvrettende interaktive oppgaver, veiledning, praksisrelevante oppgaver og hverandrevurdering. Det blir lagt til rette for studiegrupper på nett.

Tilbudet er helt nettbasert uten fysiske samlinger. Det er en forutsetning at studenten er fortrolig med internettbruk: navigering i nettleser, bruk av diskusjonsforum, opp- og nedlasting av filer.

Arbeidskrav

Emnet inneholder seks praksisnære arbeidskrav som inngår i mappen for endelig vurdering.

Arbeidskravene må være godkjent innen oppgitte frister for å kunne levere eksamen i emnet. Obligatoriske arbeidskrav består av: programmeringsoppgaver, interaktive oppgaver, hverandrevurdering av undervisningsopplegg, utarbeide, gjennomføre og dele tverrfaglige undervisningsopplegg med fokus på skapende prosesser, utforskning og programmering.

Ved ikke godkjent arbeidskrav kan studenten få ny mulighet til å levere.

Avsluttende vurdering

Individuell mappevurdering. Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent før vurdering kan gjennomføres.

Søknadsprosessen 2025-2026

  • Søk Udir om stipend- eller vikarordning innen 1. mars.
  • Søk NLA Høgskolen om studieplass innen 15. april.
  • Hvis det er ledige plasser kan søkerne uten stipend- eller vikarordning tilbys studieplass.

Se Utdanningsdirektoratets nettsider for oppdatert og utfyllende informasjon om søknadsprosessen 2025-2026.

Merk at Utdanningsdirektoratet ikke vurderer om du er kvalifisert for opptak til en bestemt videreutdanning når de tildeler stipend- eller vikarordning.

Generelle opptakskrav for Kompetanse for kvalitet

Godkjent lærerutdanning. Det vil si en utdanning som kvalifiserer for tilsetting som lærer i grunnskolen. Se Opplæringsforskrifta kapittel 12.

Det kan i enkelte tilfeller gjøres unntak for dette når den aktuelle videreutdanningen vil bidra til at søkeren oppfyller kravene for tilsetting i undervisningsstilling. Et eksempel på dette er en utdannet barnehagelærer som ved å ta videreutdanningen Norsk 2 KFK fullfører 60 studiepoeng med undervisningsrettet videreutdanning, og dermed kan ansettes på barnetrinnet. Husk at det alltid er arbeidsgiver som vurderer om en tilleggsutdanning er relevant for å oppfylle tilsettingskravene.

Studenter som får studieplass må være tilsatt i en undervisningsstilling i skolen i studieperioden. 

Ved eventuelt ledig plass kan det vurderes å fravike dette hvis søkeren kan dokumentere annen tilknytning til en skole, slik at det er mulig å gjennomføre alle arbeidskrav og ellers delta i studiet på grunnlag av egen praksiserfaring i studieåret.

Noen videreutdanninger har egne faglige tilleggskrav.

Økonomi

Det er ikke studieavgift på dette studiet. Semesteravgiften for medlemskap i studentsamskipnaden Sammen er valgfri. Gjennom Utdanningsdirektoratet kan du søke om stipend- eller vikarordning.

Til oversikten: Videreutdanning for lærere